Kész Zoltán: nem vagyok a híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni

Kész Zoltán: nem vagyok a híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni

Márki-Zay Péter és Kész Zoltán Washingtonban, az amerikai külügyminisztériumban folytatott tárgyalásokon 2019. május 13-án. (Fotó: Mindenki Magyarországa Mozgalom)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott az Alfahírnek Kész Zoltán, aki Márki-Zay mellett egyik alapítója volt a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) és egy ideig a volt összellenzéki miniszterelnök-jelölt egyik legfontosabb emberének számított. A beszélgetésnek az elbukott választás mellett az adott aktualitást, hogy Márki-Zay új jobboldali párt alapítását jelentette be a Facebookon: „a civilek pártját” akarja létrehozni. 

Lukácsi Katalin és Hadházy Ákos már közölték, hogy nem lépnek be Márki-Zay Péter új pártjába, sőt nem is támogatják MZP kezdeményezését. 

Mint az interjúból kiderül, Kész Zoltán is ezen a véleményen van. Szerinte mindenkinek le kell vonni a konzekvenciát és meg kell fontolni, hogy most tényleg pártot kell-e építenie Márki-Zaynak. – Tehát én nem vagyok a híve annak, hogy Márki-Zay Péternek most pártot kellene csinálni – szögezte le. 

Mint hozzátette, „a jelenlegi ellenzék az elmúlt 12 évben bebizonyította, hogy alkalmatlan az ellenzéki politizálásra”. Ezért van helye egy új pártnak, de azt nem Márki-Zay Péternek kell vezetnie, hiszen ő és persze az ellenzék súlyos vereséget szenvedett a választáson.

Külön kiemelte, hogy a hat ellenzéki párt és Márki-Zay Péter a választások elvesztése után is úgy megy tovább, mintha mi sem történt volna. – Ez számomra elfogadhatatlan! – közölte, szerinte ez olyan, mint a következmények nélküli Fidesz.

Arról is beszélt, hogy még tagja az MMM-nek, és majd a tisztújításon kiderülhet, hogy mit akar a mozgalom, amely szerinte az elmúlt időszakban nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. – Nyilván ebből is le kellene vonni azokat a tanulságokat, amire sokan most nem hajlandók – hangsúlyozta a politikus.

Az interjúban szóba került a Direkt36 kedden megjelent elemzése, amely az ellenzéki kampány visszásságait elemezte. – Minden szavával egyet kell, hogy értsek a Direkt36-ban megjelentekkel kapcsolatban. Egy dolgot viszont hiányoltam ebből a tényfeltáró cikkből. Ez a vereség azért nemcsak Márki-Zay Péter hibája – fogalmazott. Szerinte közösen kell levonni a tanulságokat, ehelyett most azt történik, „hogy MZP a pártokra mutogat, a pártok MZP-re, mindenki „elbábozgatja” a saját verzióját, és az ország továbbra is ott van a sz*rban...”

Kész Zoltán szerint az embereket már nem érdekli a korrupció, hiába bányásznak elő bármilyen ügyet, az egyszerű választót ez nem érdekli, illetve a fideszes médiatúlsúly miatt az üzenet el sem jut hozzá. Azt is az ellenzék hibájául rója fel, hogy nem volt üzenetük. – Olyan szinten üzenethiányos volt az ellenzék kampánya, hogy én ilyet még nem láttam – jelentette ki.

Ami Márki-Zay háborúval kapcsolatos kijelentéseit illeti, ennek már nem tulajdonít akkora jelentőséget, szerinte csak a vereség, illetve a Fidesz szempontjából a győzelem mértéke volt kérdéses. Ő már ugyanis január végén látott olyan mérést, ami azt mutatta, hogy jelentős a Fidesz előnye. Próbálta is erre felhívni a figyelmet, de azt mondták neki, hogy ne ijesztgesse őket ezekkel a mérésekkel.

– Szintén óriási hibának tartom, hogy az októberi előválasztás után lelassult, egy időre szinte leállt az ellenzéki jelenlét. Akkoriban a választók által MZP-nek volt egy jelentős legitimitása, ami aztán nem ment tovább – fogalmazott, végül arról beszélt, hogy az ellenzéki szavazók az előválasztáson azért szavaztak Márki-Zay Péterre, mert ellenzéket akartak váltani. – És ahelyett, hogy bebizonyította volna, hogy ő tényleg az, másnap kiderült, hogy csak le akart ülni az asztalhoz… – állapította meg végül Kész Zoltán.

Érdemes felidézni, ahogyan a Direkt36 leírja azt az esetet, amikor Kész Zoltán 2021 október közepén megkért két tapasztalt kampánytanácsadót, hogy állítsanak össze egy tervet Márki-Zaynak. Az egyikük Tóth Péter volt, aki korábban Kész kampányait is vezette, és irányított számos sikeres kampányt Budapest 13. kerületében. A másik meghívott tanácsadó az országos politikában szintén régóta jelenlévő Ruff Bálint volt, aki jelenleg többek között Botka László szegedi polgármester mellett dolgozik. A találkozón a tanácsadók elkezdték magyarázni, hogy szerintük milyen stratégiát kellene követnie Márki-Zaynak. Óva intették Márki-Zayt attól, hogy hatalmi alkudozásokba kezdjen az ellenzéki pártok vezetőivel, mert szerintük így le fogják őt darálni. Közölték vele azt is, hogy szerintük nagyjából egy hete van arra, hogy átvegye a kommunikációs és tartalmi irányítást az ellenzéki összefogás felett, és ha nem teszi meg, akkor meg fog bukni. A két szakember több javaslatot is tett, de Márki-Zay nem kért a tanácsaikból.

Márki-Zay közölte, hogy ő fogja irányítani a kampányát a felesége segítségével, mert az üzleti életben is azt szokta meg, hogy a cégek élén álló ember hozza a döntéseket. A tényfeltáró portál szerint Márki-Zay mindezt arrogáns hangon közölte a tanácsadókkal. „Kik vagytok ti? Nem tudtok semmit” – közölte a politikus az egyik résztvevő szerint.