A nyitás napja: egyelőre óvatosak az emberek

A nyitás napja: egyelőre óvatosak az emberek

A budapesti Corvin Plaza mögötti sétálóutca - visszatér az élet. Fotót: Lukács Csaba

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mivel a turistákra még várhatóan jó ideig várni kell, hétfőn, a fővárosi nyitás napján nem a Király utca – Gozsdu udvar – Deák tér környékén jártuk be, hanem belső-Ferencvárosban és a Corvin környékén tettünk egy hosszabb sétát.

A Ráday utcában a forgalom még nem az igazi – a terasszal rendelkező éttermek egy része ugyan kinyitott, de vendéget – noha ebédidőben jártunk arra – nem láttunk túl sokat. Egy fagyizó előtt volt mindössze telt ház, igaz, alig három asztalhoz ülhettek le a vendégek. Jó fej gesztus viszont a kilencedik kerületi önkormányzattól, hogy az egyik sarkon ingyen maszkokat osztottak azoknak, akiknek szükségük volt rá.

A keleti vendéglátóhely teraszán egy maszkos fiú harapott bele a frissen vásárolt ételbe. Ez az univerzum gírosza! - mondta barátnőjének, de nem volt egyértelmű, hogy a tényleg ennyire finom volt a nyárson sütött hús, vagy a két hónapnyi bezártság után értékelődött fel az éttermi ebéd. 

A Bakáts tér sarkán áll a főváros egyik híres cukrászdája, a Nádori, ahol úgy próbálták túlélni a járványt, hogy bevezették a sütemények házhoz szállítását. Most kinyitották a teraszt, de ottjártunkkor egyetlen vendég sem ült ott, elvitelre viszont többen is vásároltak.

A Ferenc-téren megnyitottak a játszóterek is, de nem kellett sorba állni a hintáért – igaz, lehet éppen aludtak otthon a kisgyerekek. A Corvin mozi oldalában működő kávézó-fagyizó is egyelőre hiába rakta ki az asztalokat, vendéget nem láttunk. A bevásárlóközpontban viszont már van élet, és míg a múlt héten a boltok nagy része zárva volt, ma már szinte mindenik kinyitott. Az emberek többsége betartja a maszkviselés kötelezettségét, de láttunk olyan bolti eladót az egyik kis szolgáltatónál, aki nem viselt maszkot. A legfelső szintén lévő ételudvarban még mindig nem lehet leülni, a székek még mindig az asztalokon vannak, így csak elvitelre vásárolhatunk.

A Corvin Plaza mögött a Szigony utcai rehabilitációnak köszönhetően egy új városrész alakult ki az utóbbi években, és ott sok kiülős étterem üzemel(t). Itt már volt élet, több helyen is ebédeltek – kávéztak emberek, de zsúfoltságról még nem lehet beszélni. A forgalom még nem az igazi, mondta egy pincér, de az is igaz, hogy a hétfő soha nem volt erős nap, és az emberek egy része még mindig otthonról dolgozik, így az irodisták is hiányoznak az ebédidőben. 

Az Üllői út és a Tűzoltó utca között nemrég átadott passzázsban két hónapja még az orvosi karra igyekvő egyetemisták és középiskolások tömege járt át, és egy belső udvaron tésztázó, hamburgerező és kávézó is várta őket. Mivel az oktatási intézmények még zárva vannak, itt nagy a pangás – csak a kávézó nyitott ki, de a kirakott pár asztalnál senki sem ült, amikor arra jártunk.

Összegezve a nyitás első napján látottakat, Budapesten egyelőre a szolgáltatók és a vásárlók is óvatosak - az emberek nem rohamozták meg a teraszokat, így eltart egy ideig, míg az éttermek-korcsmák-kávézók forgalma visszatér a régi kerékvágásba.