A Párbeszéd fizetéscsökkentést javasol a kormánytagoknak, az MSZP fizetésemelést a pedagógusoknak

A Párbeszéd fizetéscsökkentést javasol a kormánytagoknak, az MSZP fizetésemelést a pedagógusoknak

Szavaznak a képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. június 14-én. (MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiverte a biztosítékot az ellenzéki pártok körében Orbán Viktor fizetésének megduplázódása. A Párbeszéd többek között azt javasolja, hogy a miniszterelnök fizetésének felemelése helyett inkább csökkentsék húsz százalékkal a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a parlamenti képviselők fizetését.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, tudják, hogy nem ez a fizetéscsökkentés fogja megoldani a válságot, de számításaik szerint évente több mint másfél milliárd forintot lehet vele spórolni.

Szabó Tímea úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök egy „megszorító csomagot vetett ki a lakosságra”, amit a kormány extraprofitadónak „becéz”, de a kiskereskedelmi láncok, a pénzintézetek és a légitársaságok ezt a veszteséget nem fogják „benyelni”.

A Párbeszéd ezért azt is indítványozza, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban található pazarló tételeket fordítsák az emberek megsegítésére, mert ezekkel akár 400 milliárd forintot is lehetne spórolni. 

Elmondta, pártja kezdeményezi, hogy például a kaszinók és a „NER építőipari cégei” is fizessenek extraprofitadót.

Az MSZP sem hagyta szó nélkül, hogy kedden a Parlament fideszes többsége duplájára emelte a miniszterelnök fizetését. Lapunknak eljuttatott közleményükben emlékeztettek, a parlament elutasította az MSZP-nek azt a javaslatát, hogy a pedagógusok fizetése minden esetben érje el a miniszterelnök fizetésének 15 százalékát. (A fideszesek közül Navracsics Tibor és Orbán Balázs támogatta a módosítót a pedagógusbérek miniszterelnöki fizetéshez kötéséről.)

– Orbán Viktor ezzel azt üzente: ő nem vállal sorsközösséget a drágasággal küzdő magyar néppel. Őt nem érdekli a brutális áremelkedés, nem érdekli, hogy egyre kevesebbet ér a pénzünk, és hogy egy euró már több mint 400 forint – írják. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz nem tartja be a korábbi, béremelésre vonatkozó ígéretét és kiszolgáltatja pedagógusokat, az ellenzéki párt szerint az lenne igazságos, „ha nem Orbán 1,5 milliós fizetése nőne meredeken, hanem a méltatlanul alulfizetett pedagógusoké”.