A rendőrség nem érti, miért gyanús, ha budai villát vesznek a határon túliaknak küldött adományból

A rendőrség nem érti, miért gyanús, ha budai villát vesznek a határon túliaknak küldött adományból

A Magyar Tehetségek Határtalanul Alapítvány tulajdonában álló budai villa

Fotó: Google Maps

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többszáz millió forintot költött el megkérdőjelezhető körülmények között a Kövér László kabinetfőnökéhez köthető alapítvány. Az NNI szerint ez még kevés a nyomozáshoz.

 

A legfőbb ügyészhez fordult levélben Vadai Ágnes, DK-s politikus, hogy megtudja: indít-e nyomozást Polt Péter hivatala a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány gyanús körülmények között zajló bevásárlásai között.

Az esetet 24.hu tárta fel: az ügy lényege, hogy 320 millió forint érkezett egy külföldi cégtől a 2019-ben létrehozott szervezet bankszámlájára.

 

 

 

 

 

Menő Audi, budai villa, több tízmillió az alapító egyesületének

A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt a határon túli magyar fiatalok támogatására, tanulmányaik finanszírozására hozták létre. Csakhogy az adomány jelentős részét ehelyett saját célokra – közöttük budai villa, luxusautó, visegrádi telek – vásárlására költötték. A legnagyobb kiadás ebből egy II. kerületi, budai villa volt, melyet 240 millió forintért vásárolt meg 2019 nyarán az MTHA. A két helyrajzi számon álló ingatlant a 24.hu szerint Veress László családja használta. Veress Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a kabinetfőnöke, az alapítvány kuratóriumi elnöke, Visontai Kálmán pedig Veress munkatársa az Országházban.

A szervezet 13 millló forintért egy Audi A6-ost is vásárolt, amit Visontai használ – de 35 millió forintot adtak az Erdélyben bejegyzett Ábel Egyesületnek is. Az egyesület elnöke az a Stefán Károly Róbert, aki megalapította a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt. Az MTHA csak 2,4 millió forintot (fejenként 600 ezret) költött négy magánszemély támogatására – pedig látszólag ez felelne meg az alapítvány deklarált céljának.

Mindez együtt felveti a hűtlen kezelés, üzérkedés és hivatali visszaélés gyanúját is – vélte Vadai Ágnes, aki szerette volna megtudni, hogy az ügyészség eddig mit tett a botrányos ügy kapcsán, és vizsgálataik során milyen eredményre jutottak.

Polt válaszában jelezte, továbbította a levelet a Nemzeti Nyomozó Irodának, ám az NNI már amúgy is vizsgálódott az ügyben egy magánszemély feljelentése nyomán (nem kizárt, hogy a Transparency International Magyarország feljelentésére utalt ezzel.) A rendőrség november 5-én ugyanakkor a feljelentés kiegészítését rendelte el – írta a legfőbb ügyész.

Nem biztosak benne

A nyomozók a police.hu szerint ezt akkor szokták megtenni „a feljelentés alapján a nyomozás elrendeléséről, illetőleg a feljelentés elutasításáról megnyugtatóan nem lehet állást foglalni”. Ilyenkor további információkat kérnek be a feljelentőtől az üggyel kapcsolatban, vagy a rendőrség maga kezd adatgyűjtésbe. Azaz, hiába a 24.hu azóta sem cáfolt állításai, az alapítvány célkitűzései és vagyonfelhasználása közötti egyértelmű és ordító különbség, az NNI még nem biztos abban, hogy itt fennáll a bűncselekmény gyanúja.

Poltról visszapattant az a felvetés is, hogy a Fidesz által támogatott civil törvény ide vagy oda, az MTHA nem regisztrálta, hogy külföldi szervezettől kapott finanszírozást. A legfőbb ügyész emlékeztetett rá, hogy 2021 júliusában a civiltörvényt hatályon kívül helyezte a kormány. Az ügyben a Párbeszéd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult, pénzmosás gyanúját sejtve, ám információink szerint az adóhivatal eddig nem válaszolt megkeresésükre.

Érdemkeresztet is kapott Kövértől a jótékonykodó üzletember

Pedig az adományozó személye sem utolsó: az alapítvány a hongkongi Probillion Limitedtől érkezett, mely  Frank Liu tajvani milliárdos üzletember érdekeltségének számít. Frank Liu Magyarországon is ismert adományozó és befektető hírében áll, és ő mentette meg a csődtől a pápai húsipari vállalatot. Arról pedig az Index írt korábban, hogy Liu barátja Veress László főnökének, Kövér László házelnöknek, aki Pápáról származik.

A tajvani mágnás Kövértől kapta meg ünnepélyes keretek között a magyar állampolgárságot. Idén nyáron a magyar-kínai gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséhez hozzájáruló munkája elismeréseként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyar Arany Érdemkereszttel jutalmazta az üzletembert, ugyancsak Kövér kezdeményezésére.