24.hu: Kövér László kabinetfőnöke egy határon túli magyarokat támogató alapítvány által vett luxuslakást használ

24.hu: Kövér László kabinetfőnöke egy határon túli magyarokat támogató alapítvány által vett luxuslakást használ

Kövér László Budapesten, 2018. szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 24.hu értesülése szerint Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, és családja egy olyan II. kerületi villalakást használ, aminek vevője egy elméletileg határon túli magyarokat támogató alapítvány. Ez az alapítvány 322 millió forinthoz jutott egy tajvani milliárdos révén, aki Kövér László barátja. Emiatt elvileg külföldről támogatott szervezet minősítést kellett volna kapjon, de ez nem történt meg.

Az alapítvány kuratóriumának elnöke Visontai Kálmán (Veress munkatársa a parlamentben) egy Audi A6-ost használ, a sógornője pedig 1,8 millió forint adományhoz jutott, noha semmi köze a határon túli magyarokhoz. 

A lap munkatársai felkeresték a budai, Lorántffy Zsuzsanna úti ingatlant, ahol Veress anyósa nyitott nekik ajtót. Veress később tagadta, hogy az ő családja használná a lakást, de amikor szembesítették vele, hogy az anyósa nyitott ajtót, letette a telefont. A lakás 164 négyzetméteres, és a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány két évvel ezelőtt 240 millió forintért vásárolta meg.

Az alapítvány 2019-es beszámolója szerint a hozzá érkezett adományok nagy részét nem a határon túli magyarok támogatására fordította, hanem vettek egy Audi A6-ost 13 millió forintért, amit Visontai Kálmán használ; magyarországi ingatlanokat vásároltak, illetve az alapítvány alapítója, Stefán Károly Róbert egyesületének adtak 35 millió forintot.

A 322 millió forintos támogatás, ami gyakorlatilag az egyetlen adomány volt, ami az alapítványhoz érkezett, a 24.hu szerint Frank Liu tajvani milliárdos köréből származott, aki Kövér László jó barátja. Kövértől kapott magyar állampolgárságot, Semjén Zsolt pedig a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséért kitüntette.

Az ügy további részletei a 24.hu-n olvashatók.