A Sátántangó eredeti kópiája Soros György fiáé lett

A Sátántangó eredeti kópiája Soros György fiáé lett

Jelenet a Sátántangóból. Fotó: Uránia Nemzeti Filmszínház

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy lapunk is beszámolt róla, 19 millió 20 ezer forintot gyűjtöttek az első Freeszfe jótékonysági aukción, az online térben múlt vasárnap. Az aukcióra összesen 313-an regisztráltak licitálni, és a meghirdetett 58 tételből 55 gazdára talált.  

A tételek közül kiemelték tételünk, Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező nagyvonalú felajánlását, a Sátántangó eredeti, pozitív munkakópiáját, amely zárt licitben kelt el 10 millió forintért. A zárt licittel a licitáló szerződésben felelősséget vállalt, hogy biztosítja a megfelelő tárolást és azt, hogy ez a felbecsülhetetlen értékű szellemi kultúrkincs bármikor elérhető legyen a kutatás számára. A bevétel minden várakozásukat felülmúlta.

A 444 információi szerint Soros György fia. Alexander Soros, a Nyílt Társadalom Alapítvány alelnöke vásárolta meg a Sátántangó kópiáját. Alexander Soros tegnap jelentette be a Facebookon, hogy ő lett a kópia tulajdonosa.

Soros ezt írta a motivációiról: „Az aukción lehetőségem nyílt megvásárolni Tarr Béla Sátántangó című, hétórás filmjének eredeti celluloidkópiáit. A film az egyik leghíresebb kultusz művészfilm a filmtörténetben, és a valaha készített egyik legnagyszerűbb filmnek tartják. Azért licitáltam az árverésen, mert nagyra értékelem Tarr művészi teljesítményét, és ki akartam fejezni szolidaritásomat e nagyszerű intézmény bátor diákjaival és tanáraival. Azt tervezem, hogy biztonságban megőrzöm a kópiákat, az országon kívül. Amikor a demokráciát törvényes úton visszaállítják Magyarországon, és az SZFE jogos státusza is helyreáll, vissza fogom adni a filmet jogos tulajdonosának, a magyar népnek.”