Fővárosi antitestvizsgálat: a Sinopharm szerepelt a leggyengébben

Fővárosi antitestvizsgálat: a Sinopharm szerepelt a leggyengébben

A Fővárosi Önkormányzat által indított antitest vizsgálat

Fotó: Karácsony Gergely Facebook oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az AstraZeneca, a Pfizer és a Moderna szerepelt a legjobban a budapesti antitestvizsgálaton, amelynek eredményeiről kedden számolt be a Fővárosi Önkormányzat. Az önkormányzat a hatvan év feletti lakosok számára biztosított vizsgálati lehetőséget még júliusban. Vérből vett mintával, a SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay tesztmódszer alkalmazásával nézték meg, mennyire váltak ellenállóvá a koronavírus ellen oltottak. A jelentkezők önként adhatták meg az oltottságra vonatkozó adatokat, így 13 524 esetben jött ki részletesen értékelhető eredmény. Ez ugyanakkor nem jelent a hatvan év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát.

Mint az eredményekből kiderült, legrosszabbul a Sinopharm szerepelt, és ezt is kapták a legtöbben, ami persze némileg ronthatta is az eredményeket. Itt nem elégséges antitestmennyiséget 2036 főnél mértek (25,89 százalék), míg elégségest 5858-nál (74,11 százalék).

Az összes többi oltóanyagnál 95 százalék felett voltak azok, akik megfelelő védettséget szereztek. Ezeket viszont jóval kevesebben kapták ebben a korosztályban. A legtöbbet a kínai után a Pfizer oltóanyagából, itt 52 főnél volt nem elégséges a mennyiség (1,60 százalék), 3199-nél pedig afeletti (98,40 százalék). A legjobb eredményt a Moderna érte el, aminél 98,91 százaléknyian (545 fő) rendelkeztek elegendő antitesttel, 1,09 százaléknyian (hat ember) viszont nem. A második legjobb a brit AstraZeneca, itt 689-en (98,71 százalék) bírtak megfelelő védettséggel, 9-en (1,29 százalék) viszont nem. Szputnyikot is viszonylag sokan kaptak, és jól is teljesített az orosz vakcina: 1044 fő (96,85 százalék) elegendő védettséget szerzett, 34 (3,15 százalék) nem. Az egydózisú Janssenből volt a legkevesebb, ennél 40-en (95,24 százalék) bírtak elegendő antitesttel, ketten (4,76 százalék) nem.

A Sinopharm esetében életkor szerinti adatelemzést is végeztek. Ebből az derült ki, hogy minél idősebb volt valaki, annál kevésbé szerzett elégséges védelmet. A nyolcvan év felettieknek mindössze 65,54 százaléka (447 fő, szemben a 235 megfelelő védettség nélkülivel), miközben a 60–64 évesek körében már 78,77 százalék (898 fő, szemben a 242-vel) a kellő antitesttel rendelkezők aránya.

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom