A szakképzés után a kulturális dolgozók is kikerülhetnek a közalkalmazotti státuszból, a szakszervezet tiltakozik

A szakképzés után a kulturális dolgozók is kikerülhetnek a közalkalmazotti státuszból, a szakszervezet tiltakozik

Letakart monitorok az új koronavírus-járvány terjedését megelőző óvintézkedés miatt ideiglenesen bezárt Balassi Bálint Megyei Könyvtárban Salgótarjánban 2020. március 12-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meszüntetné a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát egy húsvét előtt kelt törvénytervezet. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete tiltakozik a módosítás ellen. Korábban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás beszélt arról a Magyar Hangnak: szerinte csak a kezdet volt, hogy szakképzésben dolgozó tanárok elveszítették közalkalmazotti státuszukat, más közszolgákra is ez várhat.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) megdöbbenéssel és felháborodással fogadja a kormányzat legújabb törvénymódosítási tervét, mely a kulturális területen dolgozók jogállását megváltoztatná – írja honlapján a szakszervezet. A közgyűjtemények (múzeumok) és közművelődési intézmények (például művelődési házak) fenntartói nagyrészt az önkormányzatok.

A javaslat szerint a kormány megszüntetné az ágazatban dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát, azt munkaviszonnyá alakítva át. A tervezet indoklása szerint az állami és az önkormányzati közszolgáltatások hatékonyabb ellátását, az ellátásban foglalkoztatottak jogviszonyainak a közszolgáltatás jellegéhez és tartalmához igazodó differenciálását, munkájuk anyagi elismerésének elősegítését, a kulturális közszolgáltatások kiszélesítését és azoknak a 21. századi követelményeknek való megfelelését szolgálja a javaslat.

„A kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig is alacsonyabb volt, mint a piaci területen dolgozóké. A kisebb fizetésből adódó hátrányt a közszférának adott szerény kedvezményekkel, a foglalkoztatás nagyobb biztonságával, kiszámítható életpályával igyekezett kompenzálni, így biztosítva a megfelelően képzett munkaerőt, és a minőségi feladatellátást” – írja ezzel szemben a szakszervezet.

Nyugat-Európában 80-90 százalékát keresik a diplomások a közszférában annak a bérnek, amit versenyszférában el tudnának érni. Magyarországon ez az arány 60 százalék körül van.

„A kormány tervezett változtatása a csekély kedvezményeket elvonva a korábbiaknál is rosszabb egzisztenciális helyzetbe hozza a kulturális dolgozókat. A kiszámítható előmeneteli rendszer és stabil munkajogi helyzet megszüntetése sem a közszolgálatok kiszélesítését, sem a közszolgálatban foglalkoztatottak anyagi elismerését nem mozdítja elő” – írja a KKDSZ.

Arra is felhívták a figyelmet: a módosítás az ágazatot fenntartó önkormányzatok anyagi képességei és szándékai függvényévé teszi a kulturális feladatellátást és annak minőségét, ezért szerintük egyenlőtlen és szűkülő feladatellátást, változó minőséget, romló munka és anyagi körülményeket, az esélyegyenlőség romlását, az ország kulturális szétszakítottságát eredményezi.

A szakszervezet érdemi egyeztetést követel a kormányzattól. Kifogásolták azt is, hogy a tervezet véleményezésére mindössze a húsvéti hétvége állt rendelkezésre, ami még „békeidőben”, járványhelyzet nélkül is kevés idő lenne szerintük.

450 ezer munkavállaló kerülhet kedvezőtlenebb körülmények közé

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás már év végén azt mondta lapunknak: szakszervezetühöz, és több más érdekképviseleti szervezethez is olyan információk jutottak el, hogy a jövőben közalkalmazottak újabb csoportjai kerülhetnek ki a közalkalmazottakról szóló törvény hatálya alól, és hosszú távon ez oda vezethet, hogy akár teljesen meg is szűnhet a közalkalmazotti státusz, és 450 ezer munkavállaló kerülhet kedvezőtlenebb körülmények közé. Ennek a folyamatnak szerinte a kezdete lehetett, hogy a szakképzésben oktató tanárok közalkalmazotti státusz helyett munkaviszonyba kerülnek. Szerinte erre utal az is, hogy 12 éve nem változott a bértábla.

„Ez mind arra utal, hogy fel akarják számolni azt a közszféra relatív jogbiztonságát, amit a legtöbb állam megad a közszolgáknak, többek között éppen azért, mert itt a bérek nem érik el a versenyszféráét” – mondta lapunknak.

Nyílt levelükbe, amelyben arra kérték Orbán Viktort, hogy erősítse meg vagy cáfolja ezeket az értesüléseket, elmondása szerint kitérő választ kaptak a kormányfőtől.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője vasárnap videóban követelte a kormánytól, hogy vonja vissza a kulturális foglalkoztatottakra vonatkozó törvényjavaslatát.