A szakma már nem, csak Palkovicsék határozhatják meg a pedagógusképzés követelményeit

A szakma már nem, csak Palkovicsék határozhatják meg a pedagógusképzés követelményeit

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter egy januári sajtótájékoztatón (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tanárszakok képzési és kimeneti követelményeit mostantól minisztériumi szinten határozzák meg, vette észre a Magyar Közlönyben a Népszava. A felsőoktatásért is felelős innovációs és technológiai minisztere, vagyis Palkovics László a jövőben a képzési követelményrendszer irányát kormányrendeletben szabályozhatja.

Korábban az egyetemek vezetői által létrehozott szakmai bizottságok tantervi ajánlásokkal támogatták a pedagógusképzés tanterveinek kidolgozását, ezt a jogukat azonban a most közzétett szabályozás eltörölte. Az új irányvonal részletei még nem ismertek, de sokatmondó részlet, hogy a Népszava értesülései szerint az Oktatási Hivatal a tanárok magyarságtudatásnak erősítését tűzte célul. 

Idén augusztusban született az a rendelet, amelynek értelmében átfogó vizsgálattal ellenőriznék azokat az intézményvezetőket és tanárokat, akik nem az elvárásoknak megfelelően teljesítenek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint céljuk, hogy a képzés egységesebb, átláthatóbb, a pedagóguspálya pedig a fiatalok számára vonzóbb legyen, ennek érdekében hat helyett öt évre csökkentik a felsőfokú tanárképzést, a hallgatóknak pedig minden félévben szakmai gyakorlatot írnak elő.