A TASZ képviseli a perben az elbocsátott miskolci pedagógust

A TASZ képviseli a perben az elbocsátott miskolci pedagógust

A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára feketében tiltakoznak (Fotó: az iskola Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A posztjáról elbocsátott miskolci igazgatóhelyettest, Dezsőfi Györgyöt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) fogja képviselni munkaügyi perében – olvasható a szervezet lapunknak eljuttatott közleményében.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesének szeptember 9-én azért vonták vissza a megbízatását, mert részt vett a pedagógusok polgári engedetlenségi mozgalmában. A tankerület szerint Dezsőfi cselekménye jogellenes volt.

A munkaügyi perben megtámadják a vezetői megbízatás visszavonását, mert a TASZ szakértői úgy vélik, ahogy bármely pedagógusnak, úgy egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni és véleményét vállalni, ha nem maradt más eszköz a kezében.

Sőt, érvelésük szerint egy vezető kiállásának fokozott tétje van: amikor egy vezető áll ki az igazságtalanságokkal szemben, az minden kollégája számára erőt adhat, ezért is különösen fontos, hogy az ilyen ügyeket ne hagyjuk szó nélkül.

A polgári engedetlenség célja éppen az, hogy megmutassa, a módosított szabályok miatt a sztrájk nem alkalmas arra, hogy valódi változást érjen el a pedagógusok helyzetében. Minden más tiltakozási formára – így a polgári engedetlenségre is – fenyegetés volt a tankerületek válasza. De Dezsőfi György esete, és a mellette kiálló több száz ember fellépése mutatja, hogy nem hallgattathatók el olyan egyszerűen a tiltakozó pedagógusok – írják a közleményben.