Áder János alapítványa ötmilliárdot kap a kormánytól

Áder János alapítványa ötmilliárdot kap a kormánytól

Áder János az Országgyűlés ünnepi ülésén 2020. május 2-án

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány 5 milliárd forintot juttat Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának, derül ki egy kormányhatározatból, amely a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg – vette észre a 444.hu.

A köztársasági elnök klímavédelmi alapítványa már 2019-ben is 10 milliós veszteséggel zárta az évet, de a kormány most kicsit megtolja az alapítvány szekerét azzal, hogy 5 milliárd forint tőkealapot biztosít a tevékenységei bővítésére és Magyarország környezet- és klímavédelmi céljainak elérésére.

Az alapítvánnyal már korábban is bőkezű volt a kormány, bár nem ennyire:  2018. október 15-e és 2019. június 30-a közötti időszakra 499 millió forint támogatást kaptak.

Áder János köztársasági elnök 2017 végén jelentette be, hogy 2016-ban egy klímavédelmi alapítványt hozott létre 85 millió forintból. A pénzt egy korábban elhunyt, külföldön élő magyar hagyta a mindenkori köztársasági elnökre azzal, hogy az összeget fordítsa a magyarok javára – emlékeztet az mfor.hu. 

A Demokratikus Koalíció közleményben reagált a hírre, melynek hosszú címe elég beszédes: „A dübörgő gazdasági válság közepén 5 milliárd forintot ad a kormány hálából Áder János veszteséges alapítványának – Így fizetik ki az új felhatalmazási törvény aláírását?” Mint írják, „a köztársasági elnök alapítványa már korábban is kapott mintegy félmilliárd forint támogatást, a tavalyi évet ennek ellenére tízmilliós veszteséggel sikerült zárnia”. A DK szerint „elég feltűnő, hogy a klíma- és környezetvédelemmel egyébként mit sem törődő kormány a köztársasági elnök alapítványának szórja a milliárdokat.”