Ahol a helyi roma vezető és a városi DK is a jobbikos polgármestert támogatja

Ahol a helyi roma vezető és a városi DK is a jobbikos polgármestert támogatja

Ózd lepusztult Hétes városrészérnek utcaképe (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, ami most Ózdon történik: a helyi roma vezető és a városi DK is a regnáló jobbikos polgármester, a korábban botrányoktól sem mentes Janiczak Dávid mellé sorakozott fel. Az is meglepetést okozhat, hogy a borsodi településen – ahol becslések szerint a lakosság egyharmada roma – az újrázásra készülő városvezető elsősorban nem az együttélés nehézségeivel vagy a közbiztonság kérdésével kampányol, hanem útfelújításokkal és önkormányzati bérlakások kialakításával.

A szlovák határ közelében fekvő 32 ezres Ózdra megérkezve felemás kép rajzolódik ki. Élénk színével kitűnő virágok a körfogalomban, kicsit beljebb omladozó, rossz állapotú épületek, a városközpontban pedig szépen térkövezett terek. A kontrasztot csak erősítik a szinte csak romák által lakott településrészek – a helyi cigány vezető szegregált peremkerületekről beszélt –, a legismertebb talán a néhány száz fős, korábban gettónegyedként hívott Hétes-telep.

A várost 2014 óta vezető Janiczak azt mondta, hogy hiába az Ózdot érintő sztereotípiák, a cigány-magyar együttélés egészen jól működik, „amíg valaki el nem kezdi lázítani valamelyik oldalt”. – Nincs etnikai megkülönböztetésen alapuló viszályos vagy veszélyes helyzet Ózdon – szögezte le. Az „utca embere”, habár adottságként elfogadja a helyzetet, azért nincs teljesen kibékülve vele. – A drog. A gyerekek is csinálják – jegyezte meg kérdésünkre egy idősebb hölgy, amikor a településről, illetve az általános hangulatról kérdeztük. A herbál és az egyéb, kifejezetten olcsón beszerezhető kábítószerek valóban rendkívül elterjedtek, mint általában mindenhol a nyomorban és kilátástalanságban élők között.

„Ide kemény rendőr kell, különben meghal valaki" | Magyar Hang

Janiczak Dávid is tisztában van a problémával, a rendőrség próbál is küzdeni ellene. Az már más kérdés, hogy gyakran tehetetlenek, hiszen a különféle összekutyult szerek az összetevők arányának megváltoztatása miatt sokszor nincsenek rajta a tiltólistán, ráadásul ha egy dílert elkapnak, egyből a helyébe lép öt másik. A polgármester azt azért elismerte, hogy van még teendő a romatelepeken, de szerinte ez nem kizárólag pénz kérdése, hanem odafigyelésé is. Arra hivatkozott, hogy korábban ő hetente többször is kijárt a Hétesre, szót is értett a helyiekkel. Elérte például, hogy rendezettek legyenek a körülmények, összetakarítsák a szemetet, beoltsák a kutyákat, cserébe megkapták, amit kértek, legyen szó csúszdáról vagy éppen padoktól. Ám ez csak úgy és addig működik, amíg valaki rendszeresen ott van közöttük, „erre megfelelő emberek kellenek” és a polgármester – ahogy mondta – nem lehet ott folyamatosan mindenütt.

Ezt a munkát most az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől, Váradi Józseftől várja, aki mára a polgármester támogatójává vált. Lapunknak a roma vezető azt mondta, hogy mindenképpen a helyieket bevonva kell küzdeni az integrációért, érdekeltté kell őket tenni, hogy példamutatóvá váljanak. Az új uniós költségvetési ciklusban megnyíló pályázatokra számít. További fontos célkitűzésük, hogy a választáson ne lehessen megvásárolni a mélyszegénységben élők szavazatait. Ez kétségtelenül nehéz. Váradi József amellett, hogy támogatja Janiczak Dávidot, egyéni képviselőként is elindul az ellenzék és függetlenek által létrehozott Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben. Korábban ugyan a Fidesszel szimpatizált, de szerinte a polgármester jó munkát végzett és hiába vannak megkérdőjelezhető események a múltjában – például amikor egy Hitler-hasonmással fotózkodott – nem tartja rasszistának.

Már a püspök is tudta, hol osztják a drogot, a rendőrség mégsem tett semmit | Magyar Hang

Más azonban kevésbé megbocsátó, konkrétan a Demokratikus Koalíció, ez kicsit bonyolulttá is tette a sok más városban már összejött ellenzéki összefogást. Számukra ideálisan indult, nagyjából három hete a Jobbik, az MSZP, a DK és az LMP helyi emberei is szimbolikusan letették a pártzászlókat és bejelentették, hogy az Ózdiakért és Ózdért Egyesület színeiben méretik meg magukat, a közös polgármesterjelölt pedig Janiczak Dávid.

Úgy tűnhetett, hogy teljes az egység, ám néhány nappal később Gyurcsány Ferenc pártjának országos központja kiadott egy közleményt, hogy márpedig ők nem támogatják Janiczakot, „széles körben köztudott korábbi neonáci megnyilvánulásai miatt”. A helyi DK azonban ezzel szembemegy, és kitart a korábbi döntés mellett. Csák Árpád lapunknak azt mondta, hogy ez az ő személyes döntése, az pedig majd kiderül, hogy pártja szimpatizánsai rá vagy az országos vezetésre hallgatnak-e. Retorzió még nem érte, bár szerinte lesz következménye. A politikus is dicsérte a polgármester eddigi munkáját, de azért azt is hozzátette, hogy eleve kontrollt csak úgy lehet gyakorolni, ha ott vannak ők is a testületben.

Az Ózdiakért És Ózdért Egyesület... - Mindenki Magyarországa Mozgalom

Janiczak Dávid kampánytémái egyébként olyanok, amelyeket bármely nyugat-dunántúli település élére pályázó is elmondhatna. Utak, járdák felújítását tervezi, a térfigyelő kamerák számának bővítését, illetve önkormányzati bérlakások kialakítását. Ehhez az kell, hogy az önkormányzat megvásároljon ingatlanokat, hiszen a városban ritkaságszámba megy a szabad albérlet, vagy a megürülő önkormányzati bérlakás.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/30. számában jelent meg, 2019. július 26-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/30. számban? Itt megnézheti!