„Akkor most kapitulált Orbán”

„Akkor most kapitulált Orbán”

Orbán Viktor (Fotó: a miniszterelnök Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vegyesen ítélik meg az ellenzéki pártok az Orbán Viktor által délelőtt bejelentett szigorító intézkedéseket, bár abban egyetértenek, hogy szükség volt már lépésekre. A miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban beszélt az újabb korlátozásokról, ezekből csak néhány: kijárási tilalom este nyolc és hajnali öt óra között, általános rendezvénytilalom, bezárják az éttermeket és színházakat, a középiskolákban pedig átállnak a digitális oktatásra.

– Akkor most kapitulált Orbán. Beismerte, hogy elkésett, és most idegesen megnyomta a STOP-gombot Magyarországon – ezt közölte a Demokratikus Koalíció. A Gyurcsány Ferenc vezette párt szerint a miniszterelnök „nem csinált semmit nyáron, nem csinált semmit ősszel, most meg rohan az események után”. Úgy vélik, hogy „most javítani próbál, de elkésett, ezrek halála lesz az ára ennek”.

A Momentum ugyanakkor már konstruktívabban reagált. Mint írták, az mindenképp pozitív fejlemény, hogy a kormány meghozta a szükséges lépéseket – „még ha későn is, és kapkodva, előkészítés nélkül”. Ezzel együtt bíznak benne, hogy a járványt még nem túl késő megfékezni, hogy ez a hajó még nem ment el. A párt szerint ugyanakkor még szükség lenne szlovák mintára a teljes magyar társadalom letesztelésére, az egészségügyi reform kiterjesztésére az ápolókra és az idősek vásárlási sávjának újbóli bevezetésére.

Az MSZP a miniszterelnöki bejelentésben „végre érdemi lépéseket” lát, de a szocialisták is kiemelték a megkésettséget. Mivel lezárások jönnek, ezért szerintük még nagyobb szükség lesz arra, hogy a nyugdíjasok, a családok és a dolgozók segítséget kapjanak az államtól. Egyúttal megismételték a teljes ellenzék által követelt intézkedéseket, például az álláskeresési támogatást 9 hónapra emelését és 100 százalékos táppénzt mindenkinek, aki beteg vagy karanténba kerül.

A Jobbik szerint is kapituláció történt, „Orbán Viktor eddig hagyta, hogy a vírus diktálja a tempót”. Mint közölték, a miniszterelnöknek minden felhatalmazása megvan arra, hogy a védekezést megszervezze: „a gazdaság az ő gazdasága, ha be akarja zárni, a következményekkel neki kell megbirkóznia, az egészségügy az ő egészségügye, ha olyan intézkedéseket rendel el, amivel nem lehet megvédeni a magyar embereket, ezzel a felelősséggel is neki kell elszámolnia”.

A Párbeszéd azt rótta fel, hogy csak a járványt kezeli az intézkedéscsomag, a járványt kísérő társadalmi-gazdasági válságra semmilyen módon nem reagál. A párt továbbra is a válságkezelő alapjövedelmet szorgalmazza.

Az LMP pedig úgy reagált, hogy szükségesek, támogatandóak, ugyanakkor megkésettek az intézkedések. A párt is további lépéseket sürget: ingyenes vírustesztet, illetve ingyenes egészségügyi ellátást minden fertőzött számára, függetlenül attól, rendelkezik-e társadalombiztosítással.

A parlamenti ellenzék 11 pontos határozati javaslatcsomagját itt olvashatja.