Április 3-án lesz a választás? A választási iroda szerint nem hivatalos iraton szerepel ez az időpont

Április 3-án lesz a választás? A választási iroda szerint nem hivatalos iraton szerepel ez az időpont

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásán az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden reggel megjelent egy bejegyzés a Számoljunk együtt! civil szervezet Facebook-oldalán, amelyben egy kék hátterű borítón az állt: „Választási füzetek 210/1., Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére 2022. április 3.” – vette észre a Telex. A fotó alapján tehát úgy tűnhetett, a Nemzeti Választási Iroda már tudja, hogy mikor lesz a parlamenti választás. Emiatt többen méltatlankodtak, hogy honnan tudja előre a választások lebonyolításáért felelős állami szerv máris a dátumot, holott azt Áder János köztársasági elnök még nem hirdette ki.

A mozgalom bejegyzése azóta már nem elérhető, és a portál megkereste az ügyben a Nemzeti Választási Irodát. Az NVI azt válaszolta, hogy minden választást megelőzően elkészíti az úgynevezett választási füzeteket, mellyel a szavazatszámláló bizottságok és a választási eljárás lebonyolításában részt vevő szervek munkáját segíti. „Ezek tervezete minden esetben a választások – vonatkozó jogszabályok alapján kiszámítható – első lehetséges időpontjával, azaz április első vasárnapjával számol, mely az idei esztendőben április 3-a” – írták.

Azt is hozzátették, hogy ez a tervezet még nem végleges és nem nyilvános, a füzet tervezetét az NVI az előkészületek részeként küldte meg szakmai egyeztetés céljából néhány érintettnek. „A megjelenés a füzet véglegessé válása után, a kitűzést követő hetekben várható. Ez bárki számára elérhető és megtekinthető lesz a valasztas.hu oldalon, ahol most is olvashatók a korábbi választásokra készített kiadványok” – olvasható az NVI válaszában.

A választást legkésőbb 72 nappal előre kell kiírnia a köztársasági elnöknek, és mindenképpen vasárnapra kell esnie a dátumnak. A politikusok többsége arra számít, hogy Áder április első vasárnapjára írja majd ki a választást, ha ez a terve, akkor legkésőbb január 21-én kell megtennie a bejelentést.