Átszakadt egy tározó gátja Lőrinci határában

Átszakadt egy tározó gátja Lőrinci határában

Visszaszivattyúzzák a kifolyt iszapot Lőrincinél (Fotó: Zubor András)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átszakadt hétfőn egy tározó gátja Lőrinci határában a veszélyes hulladékok ártalmatlanításával is foglalkozó Reg Kft. telephelyén – adja hírül a HEOL Heves megyei hírportál. A repedés a rendkívüli szárazság miatt keletkezhetett.

Mint a portál beszámol róla, a tározóból, iszapos folyékony, bűzös anyag áramlott ki, amely a gát környékén és egyes jelzések alapján a Zagyva folyó gátja mellett is szétterült. Helyi forrásokból úgy értesültek, hogy a gát a rendkívüli szárazság miatt repedhetett meg hétfőn, de szerencsére nem szakadt át teljes egészében. Így is az ott ártalmatlanításra váró anyag egy része kifolyt, a cég szakemberei megkezdték a kiömlött vizes iszapos anyag körülhatárolását és a helyreállítást. 

A Reg Kft. a lapnak eljuttatott közleményében azt írja, hétfőn a délelőtti órákban észlelték, hogy az egykori lőrinci hőerőmű pernyehányójának gátja szivárog. 

– A nagy szárazság következtében megrepedt gát belső szigetelésén keletkezett sérülés miatt tudott távozni a szabadba a szennyvíziszap – magyarázták. Mint hangsúlyozzák, a cég a szükséges hatósági bejelentéseket azonnal megtette, és a bejelentéssel egy időben munkatársaik megakadályozták, hogy további szennyvíz jusson ki a területről. 

A közleményben a Reg Kft. kiemeli, hogy a hiba elhárítása, valamint a jövőbeni intézkedések meghozatala a szakhatóságok bevonásával jelenleg is tart. A szennyvíz útját a cég munkatársai gátakkal elterelték, a kifolyt szennyvizet pedig visszaszivattyúzzák a telephelyre.