200 ezer forinttal nő Kövér László havi fizetése

200 ezer forinttal nő Kövér László havi fizetése

Kövér László Budapesten, 2018. szeptember 26-án (Fotó: Reuters/Szabó Bernadett)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országgyűlési képviselők alapbére akár 75 ezer forinttal is emelkedhet márciustól, így a bruttó 1,3 millió forintot is elérheti. De ennél az egyéb juttatások miatt gyakorlatilag mindannyian többet keresnek majd – derül ki az Rtl.hu összesítéséből. Kövér László házelnök fizetése akár 200 ezer forinttal is magasabb lehet. 

Az országgyűlési törvény 2018-as módosítása értelmében a képviselők mindig az előző évi bruttó átlagkereset háromszorosának megfelelő összeget vihetnek haza, azaz ahhoz, hogy fizetésemelést kapjanak, nincs szükség új előterjesztésre vagy szavazásra, a béremelés náluk automatikus. A jogszabályt három éve csak a kormánypárti képviselők (és a német nemzetiségi szószóló) szavazták meg – emlékeztet a portál. Varga Mihály úgy számolt, hogy 25 ezer forinttal nőtt az átlagbér, akkor a képviselők fizetése ennek háromszorosával, 75 ezer forinttal emelkedik majd.

Ezzel a bruttó alapbér 1 millió 284 ezer forintra emelkedne, ám a képviselők további bevételre számíthatnak a bizottsági tagságuk után. Egy esetén az alapbér 1,2-szerese (1 millió 540 ezer forint) a fizetés, míg két hely esetén már annak az 1,4-szerese, azaz csaknem 1,8 millió forint. A bizottsági elnökök fizetése 2,2 millió forint, míg az alelnököké 1,9 millió lehet az emelés után.

A frakcióvezetők az átlagbér hatszorosát keresik, így a fizetésük márciustól akár a bruttó 2,5 millió forintot is átlépheti, és 428 ezer forintos átlagbérrel számolva ugyanennyit vihetnek majd haza az országgyűlés alelnökei is. A legjobban Kövér László házelnök járhat majd, az ő fizetése ugyanis az alapbér 2,7-szeresének megfelelő összeg, azaz több mint nyolcszor annyit keres, mint egy átlagos magyar munkavállaló.

Az egyéb juttatások szintén az alapilletményhez igazodnak. Lakásbérletre 27 ezer forinttal többet, az alapilletmény 35 százalékát költhetik el (csaknem 450 ezer forintot), míg mobiltelefon-költségekre annak 5 százalékát (64 ezer forintot). Irodabérletre az alapilletmény 70 százalékának megfelelő összeg számolható el, így márciustól várhatóan 50 ezer forinttal többet, csaknem 900 ezer forintot költhet el minden képviselő. Az emelés azzal is jár, hogy a képviselők az eddigieknél drágább ajándékokat is elfogadhatnak.