Az idei évre gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés

Az idei évre gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés

Vöröshagyma (Fotó: Unsplash/Mayu Ken)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Búcsút inthetünk a makói vöröshagymának, az idén gyakorlatilag megszűnt a hazai hagymatermesztés. Az aszály ráadásul azon gazdálkodók termésének jelentős részét is elvitte, akik a végsőkig kitartottak – számolt be róla a kormánypárti Magyar Nemzet kedden.

Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke a lapnak azt nyilatkozta: míg húsz évvel korábban Makó térségében 1500–2000 hektáron foglalkoztak hagymatermesztéssel a gazdálkodók, az idén húsz-harminc hektárra szűkült a makói hagyma területe. Ennek okát leginkább abban látta, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt, az olasz, a spanyol és a német hagymával, azt ugyanis jóval hatékonyabban termelik meg. Például míg a hazai körülmények között a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti. – Az elmúlt egy hétben kaptunk ötven-száz milliméter csapadékot, az eső azonban már nagyon későn érkezett. Mindez a vöröshagyma esetében végzetes következményekkel jár, ugyanakkor a fokhagymánál is súlyos károk keletkeztek – vélte Fekete János.

Arra is kitért, ha a déli régiókban meglenne a földek öntözéséhez szükséges infrastruktúra, azok is újra megjelennének az ágazatban, akik két-három éve már feladták a hagymatermesztést.

Hétfőn éppen Lázár János építésügyi miniszter kritizálta a kormányt az öntözéspolitika miatt. – (...) az öntözés Magyarország elmúlt 30 évének legnagyobb elszalasztott lehetősége (…) az elmúlt 30 évben nem előre, hanem folyamatosan visszafelé haladtunk, és igaz ez sajnos a saját kormányom elmúlt 12 esztendejére is – mondta.

 

Címkék: hagymatermesztés