Az immunológus mindenkit arra biztat, hogy ne menjen közösségbe

Az immunológus mindenkit arra biztat, hogy ne menjen közösségbe

Elõkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2020. február 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus reprodukciós rátája 1,3, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött három embernek adja tovább a vírust. Ezzel kapcsolatban Lisziewicz Julianna immunológus úgy vélekedik, hogy ezt az arányt nem annyira az átoltottság, hanem a személyes érintkezések visszafogása tudja csökkenteni.

Minden országnak az a célja, hogy minél többen legyenek beoltva. – Az eredeti kínai vírussal és a brit mutánssal szemben az összes oltás megvéd, az viszont kérdés, hogy a többi mutánssal szemben védelmet nyújtanak-e – mondta az ATV Startban Lisziewicz Julianna.

Azzal kapcsolatban, hogy idehaza szerdára már 1 millió 107 ezer ember kapta meg az első oltást, az immunológus elmondta, hogy az 50 éven felülieknél feltétlenül 2 oltás kell, és a második oltást követő 14. napon alakul ki az immunválasz.

Arról is beszélt, hogy brit egészségügyi dolgozóknál végeztek egy olyan vizsgálatot, hogy mi történik, akkor ha csak egy oltást kapnak a Pfizer vakcinából. A tapasztalat szerint azoknál, akik nem kapták el korábban a vírust, az első oltásnál nem alakult ki még az immunválasz, míg akik már találkoztak a koronavírussal, azok esetében egy oltás is elég volt, egy hét után kialakult az immunválasz. A lényeg tehát az, hogy az első oltás után senki sem nyugodhat meg, és hiheti azt, hogy már megvan a védelem.

Az immunológus elmondta azt is, akkor vannak komoly tüneteink, ha a vírus mennyisége a szervezetben nagyon magas, és nem képes a testünk megfelelő immunválaszt adni. Akik be vannak oltva, azok esetében a vírusmennyiség alacsonyabb lesz, tudnak ugyan fertőzni, de a tünetek nem lesznek olyan súlyosak. „Ha rendes maszkot hordunk, otthonmaradunk, akkor tudjuk megállítani a brit variáns terjedését” – magyarázta a szakember.

Szerinte a Johnson and Johnson egykomponensű vakcinája óriási áttörést jelenthet, hiszen logisztikailag sokkal könnyebb ezzel oltani.