Az LMP kétkulcsossá tenné a társasági adót

Az LMP kétkulcsossá tenné a társasági adót

Bakos Bernadett (Forrás: Bakos Bernadett/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP a társasági adókulcs módosítását kezdeményezi, ismét kétkulcsossá tennék a társasági adót – közölte Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője szombati sajtótájékoztatóján. Hozzátette: erre azért van szükség, mert a 2023-as költségvetési törvényhez benyújtott számos módosító javaslatukat a kormány elutasította. Pedig olyan javaslatokat tettek, amelyek kifejezetten a magyar emberek érdekét védenék a multinacionális vállalatokkal szemben.

Rendkívül igazságtalannak tartják – folytatta –, hogy míg a munkából és bérből élőktől 41 százalékot von el az állam, addig a multinacionális és hazai nagyvállalatok mindössze 9 százalékos társasági adót fizetnek. Ráadásul a különféle kedvezmények miatt ezt a 9 százalékot nem is mindig fizetik meg – mutatott rá. Példaként említette, hogy a Bonafarm csoport alig 1 százalékot, a kecskeméti Mercedes pedig mindössze 6 százalékot fizetett be 2021-ben.

A Fidesz „neoliberális és nagytőkepárti politikájával” szemben a magyar emberek, a magyar családok támogatására lenne szükség, mert ezeket a befizetett adókat a közös ügyekre, az oktatásra, a közlekedésre vagy az egészségügyre fordítják - mondta. Ezért is várják, hogy a kormány belássa: az embereket nem lehet tovább terhelni. Ezzel szemben az LMP szerint a nagy cégeket kellene jobban megadóztatni.

Azt javasolják, hogy az évi 500 millió forintos profitig maradjon a 9 százalékos kulcs, az ezt meghaladó rész pedig 25 százalékkal adózzon - ismertette.

 

Címkék: LMP, adózás