Az MSZP azonnali ötven százalékos pedagógusbér-emelést követel

Az MSZP azonnali ötven százalékos pedagógusbér-emelést követel

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormánynak azonnali, nagyarányú és radikális béremelést kellene végrehajtania az oktatás minden területén, és gondoskodnia kellene arról, hogy megőrizze annak értékállóságát – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében az MSZP. Mint a párt megjegyezte, egy kezdő pedagógus bruttó 312 ezer forintot keres, míg a KSH adatai alapján az átlagkereset 500 ezer forint, azaz egy kezdő pedagógus az átlagbérhez viszonyítva havonta 8 napot ingyen dolgozik az államnak. – Ha abban a 8 napban sztrájkol a pedagógus, amikor egyébként is ingyen dolgozik a kormánynak, abból még mit akar levonni a kormány? A semmiből nincs mit elvenni – írják.

A párt ezért felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a pedagógusok zsarolását és inkább adjon választ arra a kérdésre, ha a rendőrökre hirtelen lett pénz a nemzeti költségvetésből, akkor a pedagógusok bérét miért Brüsszeltől várja. Azt követeli, hogy a kormány azonnal hajtson végre egy egyszeri, radikális, minimum 50 százalékos béremelést és kösse a minimálbérhez a pedagógusok vetítési alapját.

A Népszava írta meg szerdán, hogy tájékoztató levélben értesítette az intézményvezetőket a Külső-Pesti Tankerületi Központ, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor. A levélben szerepel: sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”. Ha polgári engedetlenség miatt maradnak el órák, azokat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 1-5 napon belül be kell kérni. A sztrájkoló pedagógusnak munkabeszüntetés idejére fizetés nem jár, 1 óra „mulasztásért” pedig 1,5 órányi bért kell levonni tőlük.