Az RTL Klub és a MÚOSZ is tiltakozik a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény ellen

Az RTL Klub és a MÚOSZ is tiltakozik a pedofíliát a homoszexualitással összemosó törvény ellen

Képünk csak illusztráció. Szivárványszínû szív egy résztvevõ pólóján az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásán a fõvárosi Andrássy úton 2018. július 7-én (Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az RTL Klub Magyarország közleményben tiltakozik a kedden a parlament elé kerülő pedofíliaellenes jogszabály-tervezet ellen, amely a módosítókkal összemossa a nemi identitást a pedofíliával – írja a Hvg.hu.

Mint a csatorna írja, számukra kiemelt fontosságú a családok és a gyermekek védelme, nemcsak műsoraiban, de társadalmi szerepvállalásában is. – Azt is valljuk azonban, hogy fontos európai érték a sokszínűség és a tolerancia, ezért aggasztónak tartjuk, hogy egy múlt héten beterjesztett törvénytervezet súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkrimináció tilalmáról szóló rendelkezéseit is – írták.

Mint felhívták rá a figyelmet, ha ezt a törvényt a jelen formájában fogadják el, csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliot, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja. – A többségitől eltérő nemi identitású embereket csak olyan kitételekkel és olyan késő esti idősávban lehetne ezentúl bemutatni, ahogy például horrorfilmek szereplőit – tették hozzá.

Intézményesített cenzúra lenne

– Tiltakozunk a nyilvánosság korlátozása ellen, kiállunk az alapvető emberi jogokért. Az alapvető tájékozódás joga sérül, ha bizonyos napszakokban a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy elhallgasson valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket –írta az ügyben a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

Szerintük elfogadhatatlan, hogy a bűncselekménynek számító pedofíliát és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientációt összekapcsolják a reklám és médiatörvények módosító szövegtervezetében. – A politika újra intézményesíti a cenzúrát azzal, ha törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a műsorokban – tették hozzá.