Az SZFE oktatói szerint az új vezetés a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld

Az SZFE oktatói szerint az új vezetés a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld

Szarka Gábor újonnan kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti egyetem elé sorfalat álló hallgatók előtt 2020. október 8-án (Fotó: Független Szabad Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Alulírottak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói kijelentjük, hogy mindannyian elkötelezettek vagyunk munkatársaink, hallgatóink és az oktatás iránt. Kijelentjük, hogy nem felel meg a valóságnak az Egyetem új vezetése által a mai napon kiadott közleményben hangoztatott vád, miszerint a „szeptemberi tanévnyitón bejelentett „tanköztársaság” elnevezésű oktatási modell mostanra teljes egészében szétzilálta az Egyetem belső működését” – így kezdődik a Színház – és Filmművészeti Egyetem oktatóinak kedd esti közleménye. 

Mint írják, a „tanköztársaság” eszméje nem ellentétes mintatantervükkel és oktatási hagyományaikkal. Az oktatás a tanév kezdete óta az oktatók és a hallgatók részvételével zajlik. Az aktivitások és más okok miatt elmaradt órák pótlásáról az osztályfőnökök és oktatók a szokásos rendben gondoskodnak. 

Alaptalan vádaskodásnak tartják azt is az oktatók, hogy az egyetem közössége nem próbálna minden lehetséges eszközt igénybe venni a modellváltás elhibázott folyamata miatt létrejött krízishelyzet megoldására. „A krízishelyzetért az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, az alapítvány élére kinevezett Kuratóriumot és a Színház- és Filmművészetért Alapítvány által október 1-én kinevezett új vezetést egyaránt felelősnek tartjuk – szögezik le. 

„Az SZFE új vezetése, mely a béke követének tartja magát, a valódi, érdemi megoldási javaslatok helyett egyrészt a nyilvánosságon keresztül ultimátumokat küld, másrészt az egyetem belső levelezésén keresztül megfélemlítésre és a közösség megosztására törekvő tiltásokkal és súlyos fenyegetésekkel kommunikál. Ezzel hatalmas kárt okoznak munkánkban és kizárólag rontanak a helyzeten” – teszik hozzá.

Azt is fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy az elmúlt 43 napban követeléseik kapcsán senki, akit megszólítottak, nem állt szóba velük, „a kinevezett új vezetés és a fenntartó törvénysértő módon csaknem egy hónapja bojkottálja a tárgyalásokat a sztrájkbizottsággal az egyetemi autonómia elvesztéséből fakadó súlyos munkavállalói jogsérelmek orvoslásáról”.

Arra is kitérnek, hogy az új vezetés ugyan közleményében azt hangoztatja, hogy kiáll az egyetemi autonómia Alaptörvényben rögzített értéke mellett, de ennek az ellenkezője az igaz: „nem tud kiállni az Alaptörvény X. cikkelyében rögzített értékei mellett, hiszen a Kuratórium elnöke által – a szenátussal való egyeztetés nélkül – aláírt alapdokumentumok az egyetemi autonómiát lényegében megszüntetik”.

Az oktatók ezért felhívják a kuratórium figyelmét, hogy a két rektorhelyettest jogsértő módon nevezték ki, a fenntartó még megbízott rektorhelyetteseket sem nevezhetne ki.   

Ezért a közleményt aláíró oktatók arra kérte az október 1-jén kinevezett új kancellárt, Szarka Gábort, hogy „az egyetemi autonómia súlyos megsértésének orvosolására a fenntartó kuratóriumnál haladéktalanul járjon el”.