Beindul a politikai daráló

Beindul a politikai daráló

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt felszólal az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődik hétfőn délután egy órától az őszi parlamenti ülésszak, vagyis – bár a kormány továbbra is tud rendeleti úton szabályokat hozni – beindul a törvényalkotási munka. A hagyományok szerint Orbán Viktor miniszterelnök a szezonnyitón az első felszólaló, az előzetes napirendben ugyanakkor egyelőre nem szerepel a kormányfő neve. Igaz, ettől még délelőtt jelezheti szándékát, hogy beszélne, ez rendszerint így is szokott történni.

Az biztos, hogy az első két ülésnapon, vagyis hétfőn és kedden nem szerepel a napirenden a régóta húzódó svéd NATO-csatlakozás ügye. Sőt, egyelőre nem is lehet tudni, hogy a Fidesz mikorra tervezi a szavazást a kérdésben. Az utóbbi időszak kormánypárti megszólalásai abba az irányba mutatnak, hogy mostanában erre nem kell számítani. A Fidesz és a KDNP szezonkezdő esztergomi kihelyezett frakcióülésén Kocsis Máté arról beszélt, hogy a kormánypárti frakciók egyelőre nem tudtak támogató döntést hozni a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mert magyarázatot várnak a svéd közszolgálati televízió által Magyarországról készített „hazug filmmel” kapcsolatban. Ugyanerre hivatkozott nemrég Kövér László házelnök is, aki arról beszélt, hogy egy olyan szövetségesre nekünk nincsen szükségünk, amelyiknek az a véleménye rólunk, meg a mi hazaszeretetünkről, amit ez a kisfilm tükröz. A hivatkozási alapként előhúzott oktatóvideó egyébként 2019-es, vagyis négy évvel ezelőtt készült, és eddig a Fidesz egyszer sem emelt szót miatta. Magyarország és Törökország már több mint egy éve akadályozza a svédek NATO-csatlakozását, a szövetség összes többi tagállama már jóváhagyta a bővítést.

Az előzetes napirend szerint hétfőn és kedden lesz néhány vita, lesznek interpellációk és azonnali kérdések, illetve a Mi Hazánk-os Novák Előd ügye is a plenáris ülés elé kerül. Az ellenzéki politikust kéthavi tiszteletdíjának megfelelő összegre, vagyis több mint 5,2 millió forintra bünteti Kövér László, ezt kell megerősítenie a képviselőknek is. Az Országgyűlés elnöke arra hivatkozott, hogy a Mi Hazánk politikusa még május 22-én, az interpellációja közben „a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg”.

Az első héten még nem kerül a parlament elé, de Kocsis Máté már jelezte, hogy készül egy úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomag. Ennek célja, hogy „megnehezítsék azoknak a dolgát, akik külföldön dollárért árulják hazánkat”, illetve „kicsit borsot törjenek” azoknak „a baloldali újságíróknak, álcivileknek és dollárpolitikusoknak az orra alá, akik úgy gondolják, hogy amerikai demokrata dollármilliárdosoknak vagy brüsszeli multinacionális cégek érdekeinek eleget téve politikai hatalomhoz kívánnak jutni, és utána az ország gazdasági szempontjait feladva ki akarják fizetni ennek a támogatásnak az ellenértékét”. Vasárnap annyit szűkített ezen, hogy tulajdonképpen a választási törvény kiterjesztéséről van szó, a jövőben a választásokon induló civil szervezetekre is ugyanazok a pénzügyi szabályok vonatkozhatnának, mint a pártokra. Vagyis, nem fogadhatnának el külföldről pénzt.