Botrányos ülés után találtak alpolgármestert a fideszesek

Botrányos ülés után találtak alpolgármestert a fideszesek

A püspökladányi városháza (Fotó: Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább gyűrűzik a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban a helyi Fideszen belüli válság: az ellentétek már olyan erősek, hogy a múlt héten botrányba fulladt, majd – az ellenzék asszisztálásával – félbeszakadt a testületi ülés. A testületnek elvileg nyolc fideszes tagja van, vagyis kétszer annyi, mint ellenzéki. Mégis addig „szalámizta” magát a kormánypárti frakció, hogy az ellenzékiek nélkül már alpolgármestert sem tudtak választani. Végül rehabilitálták Kiss Zsigmondot (Fidesz), akinek egyszer a részegeskedése miatt már távoznia kellett.

A történtek megértéséhez idén június végéig érdemes visszamenni. Mint feltáró cikkünkben megírtuk, ekkora a párton belüli ellentétek odavezettek, hogy a képviselők a négy ellenzékivel összefogva akarták megbuktatni a szintén fideszes Dombi Imréné polgármestert – valamennyien megszavazták az ellene indított méltatlansági eljárást. Dombiné azonban bírósághoz fordult, ahol jogerősen neki adtak igazat, így maradhatott hivatalában. Bár a képviselők – köztük fideszesek is – tovább dolgoztak a városvezető jogszerű eltávolításán, akadtak visszakozók. Mindenesetre a polgármester szeptember végén táppénzre vonult, ahonnan azóta sem tért vissza. Így minden teendő a két fideszes alpolgármester, Márkus Gábor és Rásó János nyakába szakadt.

„Munkanélkülire" küldte polgármesterét a Fidesz Püspökladányban | Magyar Hang

„Munkanélkülire" küldte polgármesterét a Fidesz Püspökladányban | Magyar Hang

Dombi Imréné polgármestert az ellenzékkel alkalmi szövetségre lépve buktatták meg.

A város ügyeit alapvetően Márkus Gábor vitte, az üléseket is ő vezette. A múlt héten azonban egyszercsak mégis Rásó János találta magát a levezető elnöki székben, miután Márkus hirtelen egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről. A társadalmi megbízatású Rásó – aki munkahelyi elfoglaltságai miatt többször hanyagolta a testületi munkát – frakciótársát, Pethőné Papp Margitot javasolta másik alpolgármesternek. Ám őt az ellenzék mellett a fideszesek sem szavazták meg. Pethőnét – aki egyébként a helyi gimnázium igazgatója – derült égből villámcsapásként érték a történtek. Ezért azonnal lemondott a képviselői mandátumáról, majd kivonult a tanácskozásról. Megkeresésünkre azt mondta, képtelenségnek tartja a munkát úgy, ha a testületnek a fele sem tartja alkalmasnak. Miután Rásó az ellenzék kérésére sem állt elő másik jelölttel, a négy ellenzéki (egy független, három jobbikos) szintén kivonult az ülésről – így az határozatképtelenség miatt félbeszakadt.

A balhé miatt Bodó Sándor államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője is a városba sietett, főként, hogy Rásó alkalmasságában még párttársai sem feltétlenül bíznak. A lemondó Pethőné és a munkát hanyagoló fideszes polgármester miatt már csak az ellenzék bevonásával választhattak alpolgármestert, így Bodó velük is egyeztetett. Végül három fideszes jelölt közül azt a Kiss Zsigmondot szavazták meg, akit Bodó Sándor is – mint lapunknak elmondta – rizikós döntésnek tart. Kiss ugyanis korábban már volt alpolgármester, azonban 2014 augusztusában lemondott, miután levideózták, ahogy részegen a sátorrúdba kapaszkodik a helyi kakasfőző fesztiválon. Ezzel együtt is képes volt újraépíteni politikai karrierjét: 2014-ben függetlenként is megnyerte körzetét. Megtarthatta párttagságát, sőt, 2017-ben éppen Dombi Imrénével szemben őt választották a helyi Fidesz elnökévé.

Hiába menesztették, maradhat a fideszes polgármester Püspökladányban | Magyar Hang

Dombi Imrénét júniusban párttársai az ellenzékkel alkalmi szövetségre lépve buktatták volna meg, de eljárási hibát vétettek.

//cdn.embedly.com/widgets/platform.js

A jobb sorsra érdemes város tehát politikai csatározások színterévé vált. Az érdekcsoportok (ideértve az ellenzéket is) a tekintélyében és pozíciójában megingatott polgármester hiányában a saját pecsenyéjüket sütögetik, a kialakult helyzetért a felelősséget maguktól mind távolabb tolva. Ez derül ki a képviselőkkel folytatott beszélgetésekből is. Bodó Sándor országgyűlési képviselő például leszögezte: több eljárással maga sem ért egyet, ám szerinte az alapszervezet feloszlatása most nem időszerű. A fideszes városatyák a hatalmi pozíciók újraosztása után nyugalmat remélnek. Csakhogy Kincses László (független) és a jobbikosok a fideszes Kiss Zsigmondot jobb híján megszavazták, de nem elégedettek: Rásó János helyére is új alpolgármestert szeretnének. Kiss-sel szemben leginkább morális kifogásaik vannak.

Sátor lábába kapaszkodik a fideszes polgármester 14-08-21

Már több tízezren megnézték a legnagyobb videómegosztón azt a felvételt, amin Püspökladány fideszes alpolgármestere, Kiss Zsigmond látható, szemmel láthatóan részegen.

//cdn.embedly.com/widgets/platform.js

Kiss Zsigmond erre azt mondja, a tíz jelenlévő képviselő (az ellenzék is) megszavazta, ami végre egy irányba viheti a várost. A táppénzre vonult Dombi Imréné érdeklődésünkre azt állította, vele nem egyeztettek a jelöltek személyéről. Arra nem válaszolt, hogyan fog tudni együttműködni Kiss-sel. 

Egyébként pedig Rásó János alpolgármesterhez irányított bennünket. Rásó egyébként vitatta őt ért az ellenzéki kritikát, mondván, nem arra készült, hogy három ember helyett fog dolgozni. Szerinte a polgármester visszatéréséig fenntartható a város működése. Dombiné erről annyit mondott, reméli, hamarosan ismét munkába állhat. Ezzel könnyen lehet, hogy újabb frontot nyit: a képviselők ugyanis ismét nekifutnának az elmozdításának.

Frissítés: Azóta sem ért véget azonban politikai válság Püspökladányban. Időközben lemondott Rásó János fideszes alpolgármester is. Ennek közvetlen előzménye információink szerint a Fidesz meghatározó politikusainak és az ellenzéknek egy közös tárgyalása volt. Ennek eredményeként a csütörtöki testületi ülésre a lemondásáról szóló előterjesztés készült. Az erről való szavazást nem várta meg Rásó János, levélben lemondott tisztségéról. Így a város kulcsa – a polgármester táppénze okán – a néhány napja megválasztott Kiss Zsigmond alpolgármester kezébe került.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 30. számában jelent meg, 2018. december 7-én.

Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat a 30. számban? Itt megtudhatja!