Budapest díszpolgára lett Iványi Gábor

Budapest díszpolgára lett Iványi Gábor

Karácsony Gergely főpolgármester és Iványi Gábor metodista lelkész a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) templomában 2021. szeptember 5-én. (Forrás: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros díszpolgára lett Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület elnöke – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a MET templomában, a békásmegyeri Megbékélés Házában, ahol Iványi Gábor rendhagyó vasárnapi istentiszteletet tartott. 

A főpolgármester közösségi oldalán is megemlékezett az eseményről. Mint írja, szerdán döntött a fővárosi közgyűlés Iványi Gábor díszpolgárságáról. Úgy érzi, kötelességük kiállni a lelkész és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség mellett, ezért vett részt vasárnap reggel az istentiszteleten a Megbékélés Házában.

– Ez az ügy másról sem szól, csak Orbán Viktor személyes bosszújáról. Márpedig ha Orbán Viktor bosszújáról van szó, akkor a fideszes kereszténydemokráciába belefér, hogy az állam aljas eszközökkel próbálja meg ellehetetleníti azokat, akik a legnemesebb küldetésért dolgoznak: az elesettek és hátrányos helyzetűek támogatásáért. Ők adnak hitet és reményt azoknak, akikről az Orbán-kormány lemondott – fogalmazott a főpolgármester.

Mint hozzátette, „Iványi Gáborék mintegy ezer munkavállalóért és több ezer ember ellátásáért vállalnak felelősséget úgy, hogy a Fidesz több százmillió forintot von el a közösségi által üzemeltetett intézményektől, és a magyar állam a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága döntése alapján megítélt kártérítést sem hajlandó kifizetni”.

– Az Iványi Gábor elleni kormányzati hadjárat nem csupán a rászorulók, hanem minden tisztességesen gondolkodó ember elleni támadás. Ennek véget kell vetni. 2022 után jóvátételt fognak kapni azok az egyházi státuszukat vesztett, valódi egyházak, amelyek fontos munkával segítik a magyar társadalmat – e mondatokkal zárult Karácsony Gergely bejegyzése.

Lapunk is többször írt arról, hogyan próbálja ellehetetleníteni Iványi Gábor – aki korábban Orbán Viktor két gyermekét keresztelte – kisegyházát a kormány: már eddig is csökkentett támogatást kaptak, de az idei tanévben 95 millió forintot vont el a MET iskoláitól az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra hivatkozva, hogy a MET egyházi státusza 2012. óta rendezetlen, és az ott zajló munka „nem megtérülő”. Kétségtelen, hogy a MET-et hivatalos egyházi státuszától megfosztották a 2012-es egyházi törvény értelmében, de azóta az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is megállapította, hogy ez jogsértő volt. 

Augusztus elején kiszállt a MET szegedi intézményéhez a NAV, hogy értéktárgyakat foglaljon le, de csak padokat, táblákat tudtak volna elvinni. Az adóhatóság az év elején 246 millió forintos köztartozást kért számon a MET-en, a közösség szerint az állam sokkal többel tartozik nekik.