Cáfolja a református egyház, hogy politikai nyomás nehezedne rájuk Balog Zoltán ügyében

Cáfolja a református egyház, hogy politikai nyomás nehezedne rájuk Balog Zoltán ügyében

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata díjjal tavaly kitüntetett Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, az emberi erőforrások volt minisztere a Budapest-Hold utcai Református Egyházközség templomában 2021. január 19-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mint lapunk is megírta, Balog Zoltán, korábbi miniszter is indul a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöki címéért, amire nyilvánvaló politikai hátszele miatt meglehetősen jónak tetsző esélyei vannak. Különösen, hogy még formális kihívója sem feltétlenül lesz.

Balog Zoltán januárban lett a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Ezzel elsőként jutott volt miniszter ilyen magas egyházi pozícióba Magyarországon. Ehhez ráadásul el kellett törölni azt a rendelkezést is, hogy legalább tízéves folyamatos lelkészi működés szükséges a püspökké való kinevezéshez. 

A református egyház vezetői közleményben reagáltak azokra a sajtóhírekre, miszerint Balog esélyeit nagyban növeli, hogy feltételezhetően jelentős a lobbiereje a miniszterelnöknél, így a döntés nem tekinthető függetlennek a Fidesz elvárásaitól – írja a HVG. A közleményben természetesen cáfolják, hogy a politikának bármi köze lenne a zsinati elnök megválasztásához.

„A száz választott képviselővel megalakuló Zsinat tagjai szabad mandátummal rendelkeznek, s így szabadon döntenek majd a testület elnökeinek és alelnökeinek személyéről. (...) A választások eredményét Isten kezéből fogadjuk el” – írják.

Címkék: Balog Zoltán, zsinat