Nem hagyományos úton lehet a zsinat elnöke Balog Zoltán

Nem hagyományos úton lehet a zsinat elnöke Balog Zoltán

A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal polgári tagozata díjjal tavaly kitüntetett Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, az emberi erőforrások volt minisztere a Budapest-Hold utcai Református Egyházközség templomában 2021. január 19-én (Fotó: MTI/Cseke Csilla)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lehetséges, hogy még formális kihívója sem lesz Balog Zoltánnak, így választhatják majd meg a református zsinat elnökévé – számolt be róla a HVG.hu. A tisztújítás február 17-én esedékes, a lap szerint pedig nem hagyományos úton választhatják majd meg a korábbi minisztert.

Balog Zoltán januárban lett a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Ezzel elsőként jutott volt miniszter ilyen magas egyházi pozícióba Magyarországon. Ehhez ráadásul el kellett törölni azt a rendelkezést is, hogy legalább tízéves folyamatos lelkészi működés szükséges a püspökké való kinevezéshez. Bár egyértelmű volt, hogy ezzel a lelkészi munkáját a politikai szerepvállalás miatt megszakító Balognak kedveznek, de úgy indokoltak, hogy csak a gyes miatt kieső lelkésznőknek akartak esélyt adni.

Eddig szokás volt az is, hogy a zsinat elnökét a két legnagyobb egyházkerület, a dunamelléki és a tiszántúli felváltva adja. Most zárul egy hatéves ciklus, eddig a dunamelléki Bogárdi Szabó István volt a vezető, így most a tiszántúli lehetne soron. A jelentős püspöki tapasztalattal bíró Fekete Károly adott is lenne, csakhogy ő bizonytalan abban, vállalja-e a pozíciót. Főleg azóta, hogy felbukkant a színen Balog Zoltán. Akinek olyan jelentős a lobbiereje, hogy az egyébként is a miniszterelnök felekezetének számító egyház még jelentősebb támogatásokra számíthat.

Nemrég adták oda például Balog egyházkerületének a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét. Miközben, jegyzi meg a HVG.hu, az sosem volt az övék, az épületet egy protestáns civil szervezet, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület (KIE) emelte a negyvenes években. A földszinti református templom pedig egy befogadott intézmény volt, miután a közeli Gyulai Pál utcai gyülekezet nem rendelkezett elegendő területtel az istentiszteletekhez.