Csak az üzleti energiafogyasztók kellenek Mészáros Lőrincnek

Csak az üzleti energiafogyasztók kellenek Mészáros Lőrincnek

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc a Viresol Kft. visontai búzakeményítő üzemének átadásakor 2019. február 11-én (Fotó: Facebook/Orbán Viktor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Részletes anyagban számol be a G7 gazdasági portál a Mészáros Lőrinc korábbi gázszerelő által fémjelzett Opus csoport energiapiaci terveiről, és egy, a NER-en belüli lehetséges üzleti csatáról.

Ahogy a portál írja, bár a korábbi átszervezések miatt elvileg az E.On több millió lakossági ügyfelét is az a vállalat szolgálja ki árammal, amire most Mészáros Lőrinc tőzsdei cége bejelentkezett, a G7 információi szerint az Opus a háztartási vevőket nem, csak E.ON Energiakereskedelmi Kft. 22 ezer üzleti ügyfelét venné át.

A vállalati szegmensben elég nagy részesedést jelentő vevőállományért azonban nem csak ők versenyeznek, könnyen lehet, hogy a MET is harcba száll, és az állami energiaholdingnak is értékes lehet az eladósorban lévő társaság - állítja a lap igen részletes írása.

A G7 cikkében leszögezi: „a háttérben már jó ideje zajlott a folyamat, csak eddig nem voltak olyan mérföldkövek, amiket bárki fontosnak tartott volna bejelenteni. Az Opus most jutott el egy ilyenhez azzal, hogy kötelező érvényű ajánlatot tett az E.ON Energiakereskedelmi Kft.-re (EKER). Nem ők voltak azonban az egyetlenek, az E.On-nál lapunknak azt mondták, hogy a cég megvásárlására több ajánlattevő jelentkezett, az ajánlatok elbírálása folyamatban van, ám részleteket nem kívántak elárulni, így azt sem lehet tudni, pontosan hány vállalattal versenyez az Opus.”

A gazdasági lap ugyanakkor emlékeztet rá, hogy túl sok érdeklődő nem lehet. „A magyar energiapiac ugyanis az előző évek erős kormányzati beavatkozásai miatt nem túl vonzó terep. A nemzetközi cégek inkább kivonultak és nem beléptek az elmúlt időszakban. A szektor hazai szereplői között viszont nincs túl sok olyan, amely egy ekkora tranzakciót finanszírozni tudna."

Az Opuson kívül nagyjából két másik csoport képzelhető el: az állami MVM-NKM duó és - ahogy a G7 fogalmaz - „a kétes gázügyleteiről ismertté vált MET".

A lap emlékeztet: „Utóbbi épp a közelmúltban vette át az irányítást a Magyar Telekommal közös energiakereskedő cégében, az E2-ben. Bár az E2 inkább a gázpiacon aktív, áramban egyelőre kevésbé, üzletileg logikus lépés lenne, ha ezen a területen is megpróbálnának erősíteni, márpedig az E.On ügyfeleinek átvétele erre elég jó lehetőséget teremt."

További részletek a G7 cikkében.

Mészáros Lőrincék az E.On leányvállalatát is megvennék | Magyar Hang

Az Opus Global Nyrt. kötelező érvényű ajánlatot tett az E.On Energiakereskedelmi Kft. (EKER) 100 százalékos üzletrészére, amely az E.On Hungária Zrt. tulajdonában van - közölte az Opus a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn. A február 7-én benyújtott ajánlat szerint az EKER közvetlen 100 százalékban a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus leánycége lenne, a vételárhoz pedig nem kapcsolódna közvetlenül banki finanszírozás.