Csintalan Sándor Budaházy házi őrizetéről: A Fidesznek kellenek a náci szavazók is

Csintalan Sándor Budaházy házi őrizetéről: A Fidesznek kellenek a náci szavazók is

Budaházy György (Fotó: Farkas Norbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az a szomorú politikai tanulság, hogy Orbán Viktornak kellenek a náci szavazók is. Nem hinném, hogy van alku a Mi Hazánk és a Fidesz között, arról viszont meg vagyok győződve, hogy Orbánéknak szüksége van a széljobbos szavazókra is, Budaházy házi őrizetbe való engedése ezt célozza – erről beszélt Csintalan Sándor egykori politikus, tévés személyiség, a Magyar Hang Kötöttfogás című online műsorának rendszeres vendége lapunk megkeresésére. Csintalant azért kérdeztük, mert a Budaházyék által elkövetett bűncselekmények között szerepelt az ő brutális megverése is.

Budaházy házi őrizetbe való helyezéséről a tévés személyiség lapunknak azt mondta, botrányosnak tartja, hogy az ügyében több mint tíz éve nincs jogerős ítélet. – A közvélemény már rég elfelejtette, milyen cselekedetek köthetők a nevéhez. Már alig emlékszik valaki arra, mit követtek el. Ez pedig kitűnő lehetőséget teremt arra, hogy a bűnösből áldozatot, hőst faragjanak, ami azt is jelenti, hogy a valódi áldozatok lesznek a bűnösök. Ott tartunk, hogy nekünk, valódi áldozatoknak kell magyarázkodnunk – fejtette ki Csintalan, akit a nem jogerős ítélet szerint a Budaházyhoz köthető bűnszervezet veretett meg brutálisan 2007-ben, abban az időben, amikor a HírTV-n vezetett műsort.

Véleménye szerint az, hogy egy terrorizmussal vádolt személy ma házi őrizetben várhatja a bírósági ítéletet, arra utal, hogy a végrehajtó hatalom befolyással tudott lenni a bírói karra. Ez pedig szintén rossz üzenet a közvélemény felé, hiszen az igazságtételbe vetett reményt és az elrettentés célját egyaránt aláássa. Hozzátette: nincs kétsége afelől, hogy Budaházy, illetve a Lelkiismertet '88 nevű radiális jobboldali szervezet áll a megveretése mögött, az esetet megelőzően rendszeresen kapott halálos fenyegetéseket, amelyek nemcsak rá, hanem gyermekeire is irányultak, a szálak pedig egyértelműen hozzájuk vezettek, amit igazol egy sor rendőrségi bizonyíték is.

Cikkünk megjelenése után Budaházy György közleményt juttatott el lapunkhoz, melyben azt írta, Csintalan Sándor „megverését/megveretését mi soha nem ismertük el. Semmilyen konkrét bizonyíték nincs is ellenünk, ami objektív bizonyítékot a nyomozás során be tudtak szerezni, továbbá Csintalan saját vallomásaiban szereplő állítások is, mind inkább tőlünk elmutatnak, mint felénk. Kizárólag ránk tett - de számtalan helyen önellentmondásos és objektív tényekkel is szembenálló – terhelő vallomások alapján vádolnak minket.” Budaházy György szerint semmilyen bizonyíték nincs, ami az állítólagos fenyegetéseket hozzájuk kapcsolná.

Régóta húzódik az ügy

Ahogy arról lapunk is hírt adott, megszüntette Budaházy György letartóztatását a Kúria a héten, ugyanakkor bűnügyi felügyeletet rendelt el. Ez azt jelenti, hogy Budaházy a tartózkodási helyéül szolgáló ingatlant nem hagyhatja el, és a mozgását nyomon követő technikai eszközt kell hordania. Végzésének indokolásában a Kúria kifejtette: a Fővárosi Ítélőtábla helyesen állapította meg, hogy a nem jogerős ítélettel kiszabott 17 évi szabadságvesztés magában hordozza a szökés, elrejtőzés veszélyét, az a tény pedig, hogy a terheltet időközben újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatták ki, felveti a bűnismétlés veszélyét. A vádlott ugyanakkor az eljárás során kifogástalan magatartást tanúsított – folytatták –, az idézéseknek eleget tett, és elérhető maradt akkor is, amikor nem jogerősen hasonló tartamú szabadságvesztést szabtak ki rá.

A nem jogerős ítélet alapján Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.

A Fővárosi Törvényszék 2016-ban már egyszer elítélte első fokon, nem jogerősen Budaházy Györgyöt és társait – ő akkor 13 évet kapott –, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azt a döntést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú eljárás megismétlésére utasította a törvényszéket, amely idén márciusban hozott ítéletet. E szerint Budaházy 17 év börtönt kapott. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet további 5 vádlottat sújtott tíz évnél hosszabb fegyházzal, több másik vádlott pedig 5 év körüli szabadságvesztést kapott. A bíróság a rendelkező rész kihirdetése után nyomban határozott Budaházy és több társa letartóztatásáról is, amit azonnal végrehajtottak.