Csökkentsék az energiahordozók áfáját és nyugtassák meg a távhővel fűtőket – követeli az MSZP és a DK

Csökkentsék az energiahordozók áfáját és nyugtassák meg a távhővel fűtőket – követeli az MSZP és a DK

A Galla patakkal párhuzamosan a múlt század második felében lefektetett, sok száz panellakás számára távfűtést adó szigetelt csővezetékek a Millenniumi közpark szélén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az energiahordozók áfakulcsának öt százalékra mérséklését javasolja az MSZP, a Demokratikus Koalíció pedig azt követeli, az illetékesek álljanak ki és nyugtassák meg az embereket, hogy nem fognak emelni a távhő árán.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke és frakcióvezetője a szocialista párt Facebook-oldalán közvetített szerdai online sajtótájékoztatón azt mondta, a szocialisták a rezsistopra tett javaslatuk keretében azt kezdeményezik, hogy az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatás, a tűzifa, a brikett, a vezetékes PB-gáz és a palackos PB-gáz áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen. Szerinte ez az adócsökkentés egy család számára több tízezer, akár százezer forint megtakarítást is jelenthet csak a fűtési szezon alatt.

Az ellenzéki politikus Magyarország gazdasági gondjait sorolva azt mondta, megélhetési válság kezdődődött, az Orbán-kormány politikája pedig részben előidézte, illetve mélyíti a válságot. Tóth Bertalan azt mondta, a kormány magára hagyott mindenkit, megemelte a rezsiköltségeket. Miközben Európa más országaiban éppen növelik a kormányok a rezsitámogatását, az Orbán-kormány éppen elveszi azokat. Példaként említette, hogy Németországban csökkentették az áram és a földgáz áfáját.

Szerinte a kormány folyamatosan hazudik a gázról és a villanyról, és arról is hazudtak a kampányban, hogy megvédik a rezsiárakat. A szocialista képviselő közölte, a megemelt áraknak az emelkedő adóbevételek miatt egyetlen nyertese van, a kormány. Felháborító, hogy a komoly bajba került családokon, időseken akar nyerészkedni a kormányzat, a több százmilliárd forintra rúgó többletbevétellel akarja befoltozni az összetákolt költségvetésen szaporodó lyukakat – hangoztatta Tóth Bertalan.

A Demokratikus Koalíció azt követeli, az illetékesek álljanak ki és nyugtassák meg az embereket, hogy nem fognak emelni a távhő árán – mondta a XVIII. kerület DK-s polgármestere. Szaniszló Sándor szerdai, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a napokban „számtalan aggasztó jelzés érkezett” arról, hogy a gáz és az áram ára mellett a távhőé is emelkedni fog. Hozzátette, hogy, az energiahivatal már gyűjti az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat a szolgáltatóktól. A távhőszolgáltatók jelentős része gázkazánokban állítja elő a fűtéshez használt melegvizet, a gázárak azonban az „orbáni megszorítások és a rezsiemelések miatt (...) brutálisan megemelkedtek” – hívta fel a figyelmet Szaniszló Sándor, hozzátéve, hogy Magyarországon több mint hatszázezer lakásban több mint másfél millió ember használ távhőt.

(MTI)