Csütörtökön újra kormányinfó

Csütörtökön újra kormányinfó

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón 2023. február 25-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újra kormányinfót tart csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezúttal azonban a szokásos délelőtt 10 óra helyett déli kezdéssel. Az Infostart szerint az eddigi rendszerré vált időponttól való eltérést az indokolhatja, hogy előzőleg, 10 órától a kormány három tagja – Orbán Viktor mellett Nagy Márton és Varga Mihály – is felszólal az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén.

Legutóbb egy ennél is szokatlanabb időpontban, szombaton délután tartotta meg a kormányinfót Gulyás Gergely. A miniszter már akkor beszélt róla, hogy véleményük szerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyezteti a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjog érvényre jutását azzal, hogy „hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”. Az ügy előzménye a számos vitát kiváltott az ügyeleti rendszer átalakítása, amelynek kapcsán a kamara azt javasolta az érintett orvosoknak, hogy ne írják alá a szerződéseket, hanem helyezzék letétbe a felmondásukat. Takács Péter egészségügyi államtitkár pedig később úgy fogalmazott, hogy a MOK jól láthatóan nem törekszik a megállapodásra, folyamatosan kettős játékot játszott, az egyeztetéseken konstruktivitást mutattak, de a sajtóban támadást indítottak. Ezután villámgyorsan döntöttek a MOK jogköreinek szűkítéséről:  parlament sürgősségi eljárással elfogadta azt a tervezetet, amelynek értelmében megszűnik az orvosok kamarában való kötelező tagsága. A jogszabály szerint emellett innentől a MOK etikai eljárásait a Pintér Sándor belügyminiszter alá rendelt tanácsadó testület, az úgynevezett Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalják.

Címkék: kormányinfó