Már meg is szavazta a kormánypárti többségű parlament a MOK-ot gyengítő javaslatot

Már meg is szavazta a kormánypárti többségű parlament a MOK-ot gyengítő javaslatot

Megszavazták a MOK ellehetetlenítését (Képernyőfelvétel: parlament.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden délután már el is fogadta a parlament azt a javaslatot, amely jelentősen kiüresíti a Magyar Orvosi Kamara jogköreit. A mindössze hétfőn benyújtott törvényt kivételes eljárásban tárgyalták, ezért is szavazhattak róla már kedden.

A javaslatra 122 képviselő nyomott igent, köztük a Mi Hazánk öt képviselője, továbbá Ritter Imre nemzetiségi képviselő. Tartózkodás nem volt, de nemmel szavazott 31 ellenzéki politikus, a DK, az MSZP, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP képviselői.

A Belügyminisztérium (BM) még hétfőn délelőtt közölte: kezdeményezik az orvosi kamara működését szabályozó törvény módosítását oly módon, hogy a köztestületi tagság az orvosok számára ne legyen kötelező. Emellett a MOK etikai eljárásait egyetlen tollvonással egy Pintér Sándor alá rendelt tanácsadó testület, az úgynevezett Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalják. A javaslatról szóló parlamenti vitán Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt kedden: a kamara magatartása „vérlázító és elfogadhatatlan” az új ügyeleti rendszer kapcsán, a betegeket akarja büntetni a kormánnyal való vitája miatt. Úgy vélte, a MOK jól láthatóan nem törekszik a megállapodásra, folyamatosan kettős játékot játszott, az egyeztetéseken konstruktivitást mutattak, de a sajtóban támadást indítottak. Ráadásul szerinte eljárás alá vontak egy háziorvost, aki tényszerű tájékoztatást adott az új ügyeleti rendszerről. Utóbbit Takács úgy értékelte: a kamara nyíltan fenyegeti az orvosokat, akik nem osztják a véleményüket, ami a kommunista időket idézi. Hangsúlyozta, a kamara egyetlen, kötelezettségét teljesítő orvost sem fenyegetheti, ez nyílt visszaélés a hatalmukkal.

A MOK még hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a kormány törvénytervezetére, mint fogalmaztak, „koncepciós eljárás zajlik”. A kormány valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított durva támadást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a hétfő délutánra meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón. Nincs hova hátrálni, a kamara elnöksége javasolni fogja, hogy az önként vállalt túlmunka-szerződéseket ne letétbe helyezzék, hanem élesítsék az orvosok – hangzott el még a tájékoztatón. Arról is beszéltek, nem olyan kolléga ellen indítottak eljárást, aki szeretné a szerződést aláírni, hanem egy olyan orvos ellen, aki kollegiális vezetőként, az Országos Kórházi Főigazgatóság megbízásából tartott tájékoztatást több száz orvos előtt valótlanságokat állítva presszionálta a kollégákat arra, hogy írják alá az Országos Mentőszolgálat ügyeleti szerződéseit. – A kormány különböző eszközöket keresett az orvosellenességre, és ürügyet kerestek arra, hogy csorbítsák a MOK jogait – fogalmazott a kamara elnöke, Kincses Gyula.