MOK: Koncepciós eljárás zajlik

MOK: Koncepciós eljárás zajlik

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított durva támadást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a hétfő délutánra meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón. Nincs hova hátrálni, a kamara elnöksége javasolni fogja, hogy az önként vállalt túlmunka-szerződéseket ne letétbe helyezzék, hanem élesítsék az orvosok – hangzott el még a tájékoztatón.

A MOK országos elnöksége annak kapcsán hirdette meg az eseményt, hogy a Belügyminisztérium (Bm) hétfő délelőtt közölte: kezdeményezik az orvosi kamara működését szabályozó törvény módosítását oly módon, hogy a köztestületi tagság az orvosok számára ne legyen kötelező. Emellett a MOK etikai eljárásait egyetlen tollvonással egy Pintér Sándor alá rendelt tanácsadó testület, az úgynevezett Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalják.

Kincses Gyula kifejtette: a hivatalos indok, hogy a MOK visszaélve hatalmi pozíciójával, etikai eljárásokkal akarja rákényszeríteni tagságát arra, hogy ne írja alá az ügyeleti szerződéseket. Elismételte azt, amit a MOK már szombaton, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondott szavaira reagálva közölt, hogy nem olyan kolléga ellen indítottak eljárást, aki szeretné a szerződést aláírni, hanem egy olyan orvos ellen, aki kollegiális vezetőként, az Országos Kórházi Főigazgatóság megbízásából tartott tájékoztatást több száz orvos előtt valótlanságokat állítva presszionálta a kollégákat arra, hogy írják alá az Országos Mentőszolgálat ügyeleti szerződéseit. – Másról van szó. A kormány különböző eszközöket keresett az orvosellenességre, és ürügyet kerestek arra, hogy csorbítsák a MOK jogait – fogalmazott a kamara elnöke.

Svéd Tamás, a kamara titkára mindehhez hozzátette: akik nem éltek az ötvenes években, most élőben végignézhetnek egy koncepciós eljárást. – Múlt pénteken megszületett a döntés, Gulyás Gergely elmondta a vádat szombaton, amit az Index hétfői cikkében megismételt, kedden pedig várhatóan elfogadják a jogainkat megcsorbító törvényt – mondta.

Álmos Péter, a MOK alelnöke utalva a szombati kormányinfóra felidézte: a köztévé riportere egy hazugságot tényként beállítva felkérdezte Gulyást, ami őt kirakatperekre, koncepciós eljárásra emlékeztette. – Számítottunk rá, hogy mint a kommunisták, megpróbálnak ellehetetleníteni minket. Számítottunk rá, hogy a kormány napirendre veszi a kötelező kamarai tagság eltörlését. Ezt jeleztük is az országos küldöttközgyűlésen – fogalmazott Álmos Péter, megjegyezve: azt akarják elérni, hogy fogjuk be a szánkat.

A kamara vezetői a sajtótájékozatón egyértelművé tették azt is, a nyomásgyakorlást nem valami ellen, hanem egy működőképes alapellátásért kezdték meg és mert érdemi egyeztetésre nem volt hajlandó a kormányzat. A Bm mostani lépése pedig igazolja, hogy az önként vállalt túlmunka felmondásának letétbe helyezésére és az ügyeleti szerződések alá nem írására tett kamarai kérés hatásosnak bizonyult. Utaltak arra is, hogy a MOK felmérése szerint a tagság 90 százaléka egyetért a kamara céljaival, több mint 80-a pedig az eszközökkel is.

Kincses Gyula újságírói kérdésre közölte, minden jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni. Ezeket még vizsgálják, de azt valószínűnek nevezte, hogy hitelrontásért beperlik a Belügyminisztériumot. – Tárgyalás nincs, ítélet van, nincs hova hátrálni. Eddig az önként vállalt túlmunka felmondásának letétbe helyezését kértük, de a kialakult helyzetben a MOK elnöksége azt fogja javasolni, hogy letét helyett mondják fel túlmunka-szerződéseiket a kórházi orvosok. Emellett továbbra is javasoljuk, hogy ne írják alá a háziorvosok az alapellátási ügyeleti szerződéseket – fogalmazott a kamara elnöke, aki emellett azt is kérte a kamarai tagoktól, hogy a belügyminiszternek írjanak levelet.

Svéd Tamás mindehhez hozzátette, az elmúlt fél napban rengeteg üzenetet kaptak orvosoktól, akik mélységesen felháborodtak a kormány tervén. – Olyanok is mellénk álltak, akik eddig bírálták a MOK elnökségének munkáját – fogalmazott a titkár. 

Az egyik újságírói kérdés azt a kormányzati narratívát firtatta, miszerint a MOK veszélyezteti az ellátásbiztonságot azzal, hogy a háziorvosok ellenállására buzdít. Erre reagálva Álmos Péter kifejtette: azt kérték a kormánytól, hogy mindaddig, amíg nem születik konszenzusos álláspont a szakma és a kormányzat között az egészségügy átalakítását és benne az alapellátási ügyeletet érintő kérdésekről, addig ne vezessék be az új rendszert. – Az idei év elejéig is volt egy ügyeleti rendszer, ami működött. Azt javasoltuk, hogy addig ez a rendszer maradjon, amíg nincs szakmai konszenzus – fogalmazott, hangsúlyozva: ezzel nem a MOK, hanem a kormány veszélyezteti az ellátást. Az alelnök kitért arra is, hogy a bár a kabinet az új ügyeleti ellátási szisztéma sikeres pilotjára hivatkozik – a rendszert Hajdú-Bihar megyében tesztelték –, de ennek eredményei nem ismertek.