Lecsapna a Belügyminisztérium az orvosi kamarára

Lecsapna a Belügyminisztérium az orvosi kamarára

Magyar Orvosi Kamara

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Belügyminisztérium frissen benyújtott javaslata megszüntetné a kötelező orvosi kamarai tagságot és a MOK etikai bizottságaitól lényegében a BM-hez kerülnének a folyamatban lévő etikai eljárások, ezzel megpróbálva kiüresíteni a kormánynak ellentmondó köztestületet.

Magyarország Kormánya nevében törvényjavaslatot terjesztett elő a Belügyminisztérium az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló  törvény módosításáról sürgős tárgyalást kérve az Országgyűléstől – közölte az MTI OS-en keresztül a Belügyminisztérium hétfőn.

A közlemény lényegében megismétli Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombati kormányinfón elmondott szavait, miszerint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) veszélyezteti a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjog érvényre jutását azzal, hogy „hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”. „A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – írták.

A BM közleménye szerint a MOK egyetlen, kötelezettségét teljesíteni szándékozó orvost sem fenyegethet a kamarából való kizárással, mert ezzel ellehetetleníti az orvos munkáját, veszélyezteti megélhetését. „A kamara visszaélésszerű magatartása veszélybe sodorja a betegek biztonságos ellátáshoz való alapjogát, ami erkölcstelen. Azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel az egészségügyi ellátást veszélyezteti, megszegi demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait” – tették hozzá.

A Belügyminisztérium törvényjavaslata a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza. „A Belügyminisztérium a betegek érdekeit tekinti elsődlegesnek, az új ügyeleti rendszer biztonságos működtetéséhez szükséges valamennyi feltételt biztosítja” – zárul a tárca közleménye.

Az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) egyébként nem más, mint az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező tanácsadó testülete, amelynek létrejöttét és eddigi jogköreit egy 2014-es EMMI rendelet rögzíti. Vagyis ha a Belügyminisztérium javaslata átmegy, akkor szakmai etikai kérdésekben a belügyminiszter, Pintér Sándor tanácsadó testülete lesz jogosult dönteni.

A kamara még nem reagált, de délután négyre rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat címmel. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, a törvényjavaslat fenyíteni akar, de korszakos lehetőséget ad a kamarának. A javaslat szövegéből egyébként kiderül: a kormány adminisztratív eszközökkel is elő akarja mozdítani a MOK tagságának csökkenését. Hiszen a törvény hatálybalépése után harminc nappal automatikusan megszűnik azoknak az orvosoknak a kamarai tagsága, akik nem tesznek nyilatkozatot ennek ellenkezőjéről, vagyis arról, hogy a továbbra is MOK tagjai kívánnak maradni.  

A MOK egyébként már szombaton közleményben cáfolta Gulyás Gergely szavait. Hangsúlyozták, hogy a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójában minden kolléga önkéntesen vesz részt. Hozzátették, a kormányinfón elhangzottakkal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara egyetlen háziorvos ellen sem indított és nem indít etikai eljárást azért, mert aláírja az ügyeleti szerződést. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége etikai panasszal élt azzal a megyei kollegiális vezető háziorvossal szemben, aki fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására – írták. Azt is hozzátették, hogy a Magyar Orvosi Kamara támogatja az új ügyeleti rendszer bevezetésének elvi alapjait. A közlemény szerint az ügyeleti szerződések aláírásának elutasítása a magyar orvosok nyomásgyakorló akciójának eszköze az orvostársadalom korábban közzétett követeléseinek elfogadására, melyek célja egy betegközpontú, fejlett, biztonságos ellátórendszer kialakítása.