Már vitáznak is a parlamentben az orvosi kamarát kiüresítő javaslatról

Már vitáznak is a parlamentben az orvosi kamarát kiüresítő javaslatról

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felszólal az Egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. november 23-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden délelőtt vitát tart róla, délután pedig már el is fogadhatja a kétharmados kormánypárti többségű parlament azt a javaslatot, ami jelentősen gyengítene a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hatáskörét. Például már nem lenne kötelező a kamarai tagság, csak önkéntes, az etikai ügyeket pedig a MOK helyett egy Pintér Sándor felügyelte tanács vizsgálná.

A vita Takács Péter, a belügyi tárca egészségügyért felelős államtitkára felszólalásával kezdődött. Ő arról beszélt, a kormány számára a beteg érdekei mindennél előbbre valók, a MOK pedig veszélyezteti az emberek ellátáshoz való jogát. Szerinte ha nem is értettek egyet mindig a MOK-kal, meghallgatták a javaslataikat, de most a kamara magatartása „vérlázító és elfogadhatatlan” ,a betegeket akarja büntetni a kormánnyal való vitájuk miatt. Úgy vélte, a kamara jól láthatóan nem törekszik a megállapodásra, folyamatosan kettős játékot játszott, az egyeztetéseken konstruktivitást mutattak, de a sajtóban támadást indítottak. Takács kiemelte: folyamatosak voltak az egyeztetések az új típusú ügyeleti rendszerrel kapcsolatban a MOK-kal, és a szervezet több javaslatát is átvezették. Szerinte ennek ellenére a MOK tendenciózusan valótlanságot kezdett terjeszteni az új ügyeleti ellátásról, például nem igaz, hogy délután 4-től ne lehetne rendelnie a háziorvosoknak. Takács úgy fogalmazott, hogy érti, hogy a Gyurcsány-kormánynál megszokott volt a hazudozás, de Kincses Gyula már nem államtitkár, hanem a kamara vezetője. Szerinte láthatóan a sok hazugság sem volt elég a MOK-nak, ezért eljárás alá vontak egy háziorvost, aki tényszerű tájékoztatást adott az új ügyeleti rendszerről. Ezt Takács úgy értékelte: a kamara nyíltan fenyegeti az orvosokat, akik nem osztják a véleményüket, ami a kommunista időket idézi. Hangsúlyozta, a kamara egyetlen, kötelezettségét teljesítő orvost sem fenyegetheti, ez nyílt visszaélés. 

A kormánypárti Vejkey Imre a parlament törvényalkotási bizottságának nevében elmondta, megtárgyalta a kamarákkal kapcsolatos törvényjavaslatot, 28 igen, 4 nem, 0 tartózkodás mellett elfogadták. A belügy javaslatának célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének megszüntetése. 

A DK-s Gréczy Zsolt szerint viszont nem a MOK, hanem az Orbán-kormány veszélyezteti a betegek ellátását, a rendőrminiszter állítja elő ezt a politikai helyzetet. Ez veszélyezteti Magyarország uniós forrásokhoz jutását is, hiszen a kormány azt ígérte korábban, korrekt véleménycsere után fog döntést hozni, ehhez képest ezt most 24 óra alatt teszik meg. Úgy vélte, bosszúhadjáratról van szó, amihez az ellenzéki pártok többsége nem fogja a szavazatát adni. 

A törvényről délután három után szavazhat a parlament.

„Koncepciós eljárás”

A Belügyminisztérium (BM) még hétfőn délelőtt közölte: kezdeményezik az orvosi kamara működését szabályozó törvény módosítását oly módon, hogy a köztestületi tagság az orvosok számára ne legyen kötelező. Emellett a MOK etikai eljárásait egyetlen tollvonással egy Pintér Sándor alá rendelt tanácsadó testület, az úgynevezett Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalják.

A MOK hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón reagált a kormány törvénytervezetére, mint fogalmaztak, „koncepciós eljárás zajlik”. A kormány valótlan indokokkal, hazugságok alapján indított durva támadást a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ellen – mondta Kincses Gyula, a MOK elnöke a hétfő délutánra meghirdetett rendkívüli sajtótájékoztatón. Nincs hova hátrálni, a kamara elnöksége javasolni fogja, hogy az önként vállalt túlmunka-szerződéseket ne letétbe helyezzék, hanem élesítsék az orvosok – hangzott el még a tájékoztatón.