David Pressman: Veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni

David Pressman: Veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és David Pressman amerikai nagykövet 2023. június 30-án az Egyesült Államok függetlenségének 247. évfordulója tiszteletére adott fogadáson a nagyköveti rezidencián (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kocsis Máté nemrég Esztergomban, a kormánypártok, a Fidesz és a KDNP közös kihelyezett frakcióülésén beszélt arról, hogy az őszi ülésszakban a kormány úgynevezett szuverenitásvédelmi törvénycsomagot nyújtana be, ami azon politikusok, pártok, civil szervezetek és médiaszolgáltatók ellen irányulhat, akik külföldi finanszírozásból szereznek támogatást. Erre a felvetésre reagáltatta a Telex David Pressman amerikai nagykövetet, aki épp a Pécs Pride-on vett részt.

David Pressman szerint még korai lenne egy tervezett, el nem fogadott törvényről véleményt alkotni, de azt gondolja: nagyon veszélyes azt sugallni, hogy a magyarországi politikát külföldi hatalmak akarják befolyásolni, vagy hogy invázió volna, miközben mindezt a magyarok véleménynyilvánítási jogának, lehetőségeinek a szűkítésére használnák fel. Ugyanakkor bízik abban, hogy nem kerül olyan tartalmú törvényjavaslat a parlament elé, ami az első híradások alapján sejthető.

A Telex szerint Pressman pécsi látogatása során felkereste a Magyarországi Muszlimok Egyházat, valamint a Pécsi Egyházmegyéhez tartozó belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony templomot.

David Pressman szavaira viszontreagált Hollik István. A Fidesz kommunikációs igazgatója Facebook-oldalán azt írta: „Nagykövet Úr! Mégis akkor honnan érkeztek a dollármilliók a baloldal választási kampányába? Az a tízmillió dollár talán a Holdról pottyant ide vagy a legyek hordták össze?”