A gátakat megerősítve várják a Dráva tetőzését a határnál

A gátakat megerősítve várják a Dráva tetőzését a határnál

Az áradó Dráva Őrtilosnál 2023. augusztus 8-án (Fotó: MTI/Katona Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas tömegű víz érkezik a Dráván, a vígyzügy szakemberei 24 órában figyelik az árvízi jelenségeket. A folyók felső szakaszai, ha lassan is, de apadnak, azonban Drávaszabolcsnál akár 51 éves rekord is megdőlhet a napokban.

Barcsnál már tetőzött a Dráva szerda este, az alatta lévő szakaszon Drávaszabolcs térségében a III. fokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízállás közeli árhullám alakulhat ki. A vízügy szakemberei 24 órában figyelik és várják az érkező víztömeget, hiszen 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 cm) vízszintet. Az elmúlt napokban homokzsákokkal erősítették meg az állami védvonalat, amely mögött 31 települést kell megvédeni. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt is megjegyezte, hogy ez mindenképpen új tapasztalatokat hoz a vízügy életébe a fiatal szakemberek számára. A drávai árhullám levonulása, illetve a tetőzési időpontok és magasságok egyébként jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől.

A Dunán Budapestnél kisebb árhullám vonult le, a folyó szerdán már lassú apadásnak indult. A magyarországi szakaszon sehol nem kellett készültséget elrendelni.

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a Vízügyi Igazgatóságok. A Rába, a Mura, a Dráva mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek.

Címkék: Dráva