Dobrev Klára: Sulyok Tamás alkotmánybíróként is külföldi érdekeket szolgáló földmaffiás cég érdekében dolgozott

Dobrev Klára: Sulyok Tamás alkotmánybíróként is külföldi érdekeket szolgáló földmaffiás cég érdekében dolgozott

A köztársasági elnöknek megválasztott Sulyok Tamás beszédet mond az Országgyűlésben 2024. február 26-án (Fotó: Beliczay László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál – jelentette be péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Mindezt annak vizsgálata céljából, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság tagja, elnökhelyettese, majd elnöke 2014. szeptember 28. és 2019. október 4. napja között folytatott ügyvédi tevékenysége, valamint kézbesítési megbízotti jogviszonya szerinti tevékenysége az Abtv. 10. §-a alapján összeegyeztethető volt-e alkotmánybírósági tag megbízatásával – tette hozzá.

Polt Péter vizsgálhat, amit akar, egy ilyen ember nem lehet a köztársaság elnöke, aki bármikor életében súlyos bűncselekményeket követett el, ő nem képviselheti a nemzet egységét. Az ügy szempontjából nem lényeges, hogy ezeket a bűnöket, 5, 10, vagy 20 éve követte el, hogy az ügy, amit tényszerűen bizonyítottak, elévült-e – mondta Dobrev Klára. Hozzátette: a köztársasági elnöknek mennie kell, az elévülés csak abból a szempontból lényeges, hogy börtönben van-e a helye, vagy megússza a börtönt. Szerinte a mai ügyben olyan részletek is vannak, amelyek felvetik a büntetőjogi felelősség és következmények kérdését.

Dobrev Klára ismertette azokat az adatokat, melyek szerint Sulyok Tamás alkotmányíróként, sőt elnökhelyettesként kézbesítési megbízott volt több mint egy évig földeket vásárló cégeknél. Ezt azonban nem tehette volna meg, súlyosan összeférhetetlen ez a törvény értelmében, hiszen egy alkotmánybíró semmilyen üzleti tevékenységet sem végezhet, mindössze könyvet írhat és egyetemen taníthat, semmi mást nem csinálhat. Emellett Sulyok Tamás a közhiteles nyilvántartások szerint 2019-ig ügyvédként is tevékenykedett. Ráadásul akkor lett a második cégben kézbesítési megbízott, amikor már alkotmánybíró volt – tette hozzá. Az összeférhetetlenséget 10 napon belül meg kellett volna szűntetnie – mondta Dobrev Klára.

Arról is beszélt, hogy éveken át így olyan alkotmánybírósági döntések születtek, amelyekben Sulyok Tamás nem vehetett volna részt. És olyan fizetést vett fel így az Alkotmánybíróságtól, amit szintén nem vehetett volna fel, legalább 150 millió forint értékben. Ez pedig felveti a különösen nagy kárt okozó csalás és a hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés gyanúját – mondta.

Arról is beszélt, hogy levelet írt az Alkotmánybíróság jelenlegi ideiglenes elnökének, hogy követelje vissza az így kifizetett pénzt. Emellett pedig büntetőfeljelentést is tesz még pénteken. „Külföldi érdekeket szolgáló földmaffiás cég érdekében dolgozott egy hivatalban lévő alkotmánybíró”, ez egészen példátlan, le kell mondania – fogalmazott Dobrev Klára. „Nem lehet a magyar köztársaság elnöke, aki a földmaffia érdekében dolgozott évtizedeken keresztül, majd alkotmánybírói esküjét megszegve ezt tovább folytatta” – tette hozzá.