Sulyok Tamást üti a DK, de Magyar Péterre néz közben

Sulyok Tamást üti a DK, de Magyar Péterre néz közben

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond a Borászok Borásza díjátadóján a budapesti New York Palotában 2024. április 27-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Köztörvényes bűnöző – lényegében ezt mondja Sulyok Tamásról a Demokratikus Koalíció, amikor illegális földügyletek, zsebszerződések jogi támogatásával vádolja az egykor ügyvédként dolgozó köztársasági elnököt. A sajtóban is alaposan beharangozott ügyet csütörtökön robbantotta a párt, közzétéve a szerintük szabálysértő szerződések másolatát, melyeket Sulyok ügyvédi irodája szerkesztett. Dobrev az ügyészségre is bevitte a dokumentumokat – ezek azonban jogászok szerint mára elévült, büntetőeljárásban nem vizsgálható szerződések. Vagyis a DK által emlegetett és vágyott vádemelésből valószínűleg nem lesz semmi.

Mire volt akkor mégis jó ez az akció? „Minden politikai ügy annyit ér, amennyire fel lehet építeni, és amennyire eljut a választókhoz is” – mondta kérdésünkre Ember Zoltán, az Iránytű Intézet elemzője. Szerinte a Demokratikus Koalíció a gondosan felépített történettel  most saját szavazóbázisa megtartásán, a bizonytalanok visszacsábításán dolgozik, és elsősorban a Tisza Párthoz sodródó választókat szeretnék hazahozni. „Dobrev Klára felvette a láthatósági mellényt. Bár Sulyok Tamást támadja, az üzenet Magyar Péternek és a hozzá átpártolóknak szól: itt vagyunk, erősek vagyunk, és tudunk ügyeket felmutatni” – véli a szakértő.

Maga a Sulyok elleni vád azonban nem érhet el komolyabb tömegeket – véli Ember – elsősorban azért, mert bonyolult történet, másodsorban pedig a közéleti csatazaj miatt. Az orosz-ukrán háború, a Fico elleni merénylet vagy éppen Magyar országjárása mellett eltörpül egy olyan sztori, amiben azt is el kell magyarázni, hogy mi az a zsebszerződés, mi vele a gond, és miért merül fel a dokumentumokat szerkesztő ügyvédek felelőssége. Ehhez képest a kegyelmi botrány mindenki által érthető és átélhető igazságtalanságról szólt, ami még a Fidesz több százezer szavazóját is felháborította, sőt lemorzsolta a kormánypártról – momdja.

A DK által említett vád tehát az elemző szerint korlátozott hatású lesz, akár csak a Sulyok Tamás megválasztása óta kirobbanó kisebb-nagyobb botrányok: így Sulyok vitatott megítélésű apjának ügye, aki az elnök szerint érzékeny, filoszemita ember volt, hiteles történelmi dokumentumok alapján viszont a zsidóellenes nemzetiszocialista pártban is szerepet vállalt. „A köztársasági elnöknek ez kellemetlen lesz, hiszen mindig szembesíteni lehet ezekkel a kétes történetekkel. De lássuk be, hogy ezzel csak mi hírfogyasztók foglalkozunk – a nyolcmillió magyar választópolgár többségéhez el sem jutnak ezek a hírek, vagy ha igen, nem éri el az ingerküszöbüket” – mondja Ember Zoltán.

A politikai elemző abban sem hisz, hogy Orbán Viktor néhány kisebb malőr miatt levenné a sakktábláról Sulyok Tamást, az ugyanis sokkal fájdalmasabb lenne a Fidesz számára – egy év alatt három államfőt elfogyasztani már nemzetközi szinten is kínosnak számítana. „Csak egy, a kegyelmi botrányhoz hasonló földindulás sodorhatná el az új elnököt” – összegez az Iránytű Elemzője.

Magyar Péter pártjáról szólva úgy látja: az erő és svung biztosan kitart bennük a következő két hétben, és nem lankad kreativitásuk sem – mutatja ezt a hétvégére tervezett felcsúti kisvasutazás is. A kampány várhatóan továbbra is Magyar Péter one man show-ja marad a június 9-i EP-választásokig, és Ember Zoltán ebben is lát logikát: a párt európai parlamenti jelöltjei ugyanis nemzetközi tapasztaltaik ellenére kezdő politikusnak számítanak, Magyar pedig tarthat attól, hogy néhány keresztkérdéssel még sarokba lehetne őket szorítani.