Leárulózta a Jobbik a visszalépett szolnoki (volt) képviselőjelöltjét

Leárulózta a Jobbik a visszalépett szolnoki (volt) képviselőjelöltjét

A városháza Szolnokon: fordulatos élet bent és kint egyaránt Fotó: Magyar Hang, Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fogadkozások ellenére már az önkormányzati választás előtt széthasadt a szolnoki ellenzéki összefogás, miután az együttműködésbe a Jobbik-tagként csatlakozott Berényi Gábor képviselőjelölt bejelentette visszalépését a választástól. Mivel Berényi ezt a jelöltállítási időszak után tette meg, az ellenzéknek nem volt lehetősége új indulót felvonultatni a választáson.

A jelenleg is közgyűlési tag Berényi Gábor a közösségi oldalán a következtetéseivel indokolta a visszalépését. Nevezetesen: „ellenzéki képviselőként nem tudom kellőképpen a választókerületem és szeretett városom érdekeit képviselni. Nem kívánok újabb ötévnyi eredménytelen szélmalomharcot vívni a szolnoki közgyűlésben egy folyamatos belső viszályokkal és tisztességtelen játszmákkal terhelt ellenzéki közösségben. Az ajánlásgyűjtés során végérvényesen bebizonyosodott számomra, hogy nincs váltóhangulat, nincs ellenzéki egység, így jelenleg nincs esély a változásra.” Hozzátette: be kellett látnia, hogy „a választókerületem érdeke az, ha azt nem egy a valódi döntésekből kiszorított, megbélyegzett ellenzéki szereplő képviseli”. A volt képviselőjelölt és jelenlegi közgyűlési képviselő egyúttal a Jobbik-Konzervatívok pártból történt kilépését is közölte.

Megkérdeztük a pártot, hogy miként értékelik (volt) jelöltjük visszalépését és a pártból történt kilépését. A párt lapunknak azt írta: amit „Berényi Gábor csinált Szolnokon, az a választópolgárok elárulása, akik a választási kampány kezdetekor ajánlásukat adták arra, hogy Berényi Gábor egy lokálpatrióta közösség tagjaként képviselje érdekeiket. Berényi ezzel nemcsak a szavazókat árulta el, de cserben is hagyta a lokálpatrióta helyi erőket. Ezzel nyilvánvalóan a Fidesz győzelmi esélyeit segíti elő”. Azt is írták, hogy Berényitől egy Facebook-üzenetben és levélben kapott a szervezet tájékoztatást az események után, így egyeztetés sem történt ebben kérdésben.

Berényi Gábor egykori pártja véleményére lapunk kérdésére azzal reagált, hogy nem áruló, mivel véleménye szerint civilként sokkal többet tehet a város ifjúsági és kulturális életéért, mint kitaszított, ügyekből kihagyott ellenzéki képviselőként – hasonlóan fogalmazott egyébként a visszalépésről szóló bejegyzésében is. Felvetésünkre, hogy miért fordított hátat a Jobbiknak, belefáradásról beszélt: a párt szolnoki szervezete „széthullott, az utóbbi időszakban kármentést végeztem”, elmondása szerint két-három ember akadt, akiket meg lehetett bízni feladatokkal. Egyébként megkérdeztük a pártot is, hogy hány tagjuk van Szolnokon, azt írták: „Szolnokon nincs helyi szervezete a pártnak, hanem a választókerületnek van, amely dolgozik tovább”.

A képviselőjelölt visszalépésre szűkszavúan reagált Györfi Mihály, a szövetségre lépett ellenzék polgármesterjelöltje – a fideszes Szalay Ferenc kihívója. Azt írta: Tudomásul veszik Berényi Gábor döntését. Sok sikert kívánnak neki a civil életben.

A szolnoki 11-es számú egyéni választókerületben – amelyet öt éve Berényi megnyert a fideszes Töreki Andrással szemben –, így nem lesz indulója a Györfi által vezetett ellenzéki szövegségnek. Három jelölt küzd a mandátumért: Az említett kormánypárti Töreki András – aki listáról a jelenlegi cikusban is közgyűlési képviselő lett –; az ellenzéki összefügéstól külön versenyző LMP Németh Editet indítja, a Minden Döntés Számít (MDSZ) Egyesület pedig Németh Attilát jelölte.

A turbulens szolnoki közélet szempontjából nem mellékes, hogy Berényi Gáborral egy időben Szotyori-Lázár Zoltán, a párt korábbi helyi arca is bejelentette kilépését a Jobbikból, és azt is: pártpolitikai tevékenységet sem kíván folytatni a jövőben. A közösségi oldalán olvasható bejegyzés szerint nem hirtelen elhatározást, hanem hónapok óta érlelődő döntést hozott, míg végül az utóbbi hetek történései gyorsították fel a folyamatot. Az okok között négy tényezőt említett: a helyi ellenzék állapotát, az országos politika alakulását, intellektuális okokat és a Jobbik helyzetét. Szotyori-Lázár azóta időről-időre vesz egy-egy ellenzéki belső ügyet, ezek nem az együttműködés szép pillanatairól szólnak.