Pegasus-botrány: a Szijjártó jachtozását is megörökítő fotós telefonját is megfigyelték

Pegasus-botrány: a Szijjártó jachtozását is megörökítő fotós telefonját is megfigyelték

Megfigyelt telefon (Mael Balland / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A NER-elit luxusutazásai után évek óta nyomozó fotós-újságírót, Németh Dánielt is megfigyelték a Pegasus-kémszoftverrel – írta a Direkt36 kedden. Mint a lap kinyomozta, július elején Németh két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel, aminek segítségével nem csak a telefonon lévő összes adathoz lehet hozzáférni, de még a készülék mikrofonját és kameráját is be lehet kapcsolni távolról.

A kémszoftverrel feltört személyek listáján Németh neve azért nem szerepelt, mert az említett adatbázis még az ő megfigyelése előtt került ki. A Pegasus-botrány kirobbanása után Németh maga kereste meg a torontói egyetemen működő Citizen Labet, akik megtalálták a szoftver nyomát a telefonján. Ezt követően Németh a Direkt36-hoz fordult, akik az Amnesty Intenrational segítségével egy második, független vizsgálat során megállapították, a fotós-újságíró két telefonját is feltörték: az egyiket 2021. július 1-9., a másikat július 5-9. között. A lap több kérdést is feltett a kormánynak Németh megfigyeléséről, de ezekre nem érkezett válasz.

Mint a lap hangsúlyozta: ebben az időszakban Németh éppen Magyarországon tartózkodott egy dél-olaszországi munkaútja után, és a fideszes elit által használt luxusjárművek útvonalát figyelve tervezte következő utazását.

Kicsoda Németh Dániel?

A Direkt36 felidézte, Németh az elmúlt évek számos nagy tényfeltáró projektjében vett részt, ám neve szűk körben ismert, miután tudatosan kerüli a nyilvánosságot. Például ő volt az, aki 2012-ben le tudta fotózni az akkor még Orbán Viktorral jó viszonyt ápoló Simicska Lajost, holott ő akkoriban olyannyira rejtőzködött a nyilvánosság elől, hogy előtte több mint egy évtizedig nem is jelent meg róla új fotó a magyar sajtóban. Szintén Németh érdeme miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a lefotózása, miközben ő az FBI-körözés alatt álló Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, de az is, amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán. Ugyancsak Németh fotózta le Szijjártó Péter külügyminisztert, aki tavaly a Szíjj László milliárdos üzletemberhez kötődő luxusjacht, a Lady Mrd fedélzetén nyaralt. Egyébként egy volt magyar titkosszolga a portálnak azt mondta, hogy éppen azért, mert a fotós-újságíró korábban védett személyt – a külügyminisztert – is lefotózott nyaralás közben, ezt esetleg ürügyként használhatták fel későbbi megfigyelésének indoklásához. További részletek a Direkt36 cikkében!

A Pegasus-ügy egyébként a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén is terítéken volt, ahol az ellenzék szerint nem kaptak egyértelmű cáfolatot arra, hogy megfigyeltek-e újságírókat, politikusokat.