Egy elbűvölő fazon a pitbullképzőből

Egy elbűvölő fazon a pitbullképzőből

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Baromi okos”, „éles eszű”, „óriási munkabírású” – ezek a jelzők biztosan előkerülnek, ha Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről van szó, még akkor is, ha az ember olyanoktól kérdez róla, akik nem kedvelik. Igaz, a kritikusai már azt is hozzáteszik: agresszív, gátlástalan, sőt, reakcióiban már-már olyan tud lenni, mint egy „klimaxos nő”. De vajon honnan került a Fidesz élvonalába Szijjártó Péter, aki bár még csak idén lesz 42 éves, több mint két évtizede szereplője a hazai politikának? Milyen a külügy vezetőjeként? És vajon ismerőit meglepte-e, hogy a miniszter legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy egy közpénzen is gazdagodó vállalkozó, Szíjj László érdekeltségébe tartozó több milliárd forint értékű luxusjachtján nyaralt? A Magyar Hang erről is kérdezte a politikai, külügyi és üzleti világ szereplőit, akik közül voltak, akik a téma érzékenysége miatt csak név nélkül kívántak beszélni.

Az udvarias győri fiú, akibe egri bikavért se lehet tuszkolni

Szijjártó Péter Komáromban született, Győrben érettségizett, majd 1998-ban került be a győri önkormányzatba. Politikai karrierjét annak a Dézsi Csaba Andrásnak köszönheti, akit a szexbotrányába belebukó Borkai Zsolt helyére választottak Győr polgármesterévé. Ugyanis mint az akkori szocialista polgármester, Balogh József felidézte a Magyar Hangnak, Dézsi elmesélte neki, hogy az utolsó pillanatban úgy oldotta meg a Fidesz-lista feltöltését, hogy átment a szomszédba a „Szijjártóékhoz”, és megkérte őt, engedje magát felírni. Végül Szijjártónak egyéniben nem, de listáról sikerült bekerülnie a testületbe. Balogh szerint az önkormányzathoz érkező Szijjártó Péter rendkívül udvarias, kulturált, szolgálatkész fiatalember volt, nagyon szimpatikus neki. Egy másik, Szijjártót a győri időkből ismerő forrásunk is úgy emlékszik rá, mint aki becsületes, vallásos, kommunikációjában előzékeny volt.  – Törtető volt, de a határokon belül. Egy kellemes személyiség, aki nem ijedt meg a munkától – mondta.

Szijjártó nemcsak a győri önkormányzatba került a legfiatalabb képviselőként, de aztán a parlamentbe is 2002-ben, 23 évesen, miközben évekig a Fidelitasban, a Fidesz ifiszervezetében is dolgozott. – Kitartó, sportos, precíz, nagy munkabírású – jellemezte Szijjártó Pétert fideszes kollégája, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, egyben miniszterelnöki megbízott a Magyar Hangnak, aki még a fidelitasos időkből ismeri a külügyminisztert. Ő közös munkájuk alatt – együtt dolgoztak a Fidelitas elnökségében – azt tapasztalta, Szijjártó bár megköveteli az eredményeket, de maga is beleáll a munkába. Megerősítette azt is, hogy Szijjártó Péter egyáltalán nem iszik alkoholt, „pedig én az egri borvidék képviselőjeként próbáltam beletuszkolni egy kis egri bikavért, de nem sikerült”.

Hollik István, a Fidesz jelenlegi kommunikációs igazgatója ugyan közvetlen munkakapcsolatban nem volt Szijjártóval, de ismeri fidelitasos korából. Elmondta, Szijjártóban egy közvetlen, korrekt, jó kedélyű, „a hazája iránt egy rendkívül elkötelezett embert” ismert meg.

Egy forrásunk viszont viszont azt emelte ki: Szijjártó és Gyürk András voltak azok, akik „szívós, a gátlások nem túl magas fokával” rendelkező „rohamcsapattá” építették a Fidelitast. Szerinte egyébként Szijjártó már az egyetem alatt se a tanulással vetette észre magát, hanem a mozgalommal.

Ami Szijjártót és a sportot illeti, a miniszter közismerten a legsportosabb magyar politikusok egyike, míg korábban a kosárlabdát szerette, még kosárlabdaedző is volt, mára a futsalt kedvelte meg – olyannyira, hogy néhány csapattársa végül a külügyminisztérium kötelékében is kötött ki. Na és rendszeresen fut.

Nagyszerű példa, hogyan torzít a rendszer

Balogh József szerint Szijjártó a jó modorát később, a Fidelitas alelnökeként is megtartotta, csak hát elvitték Budapestre, ahol „Szijjártó szavajárásával is pitbullkiképzést” kapott, az lett a dolga, hogy „vicsorogja, harapdálja” az ellenzéki politikusokat. – Szomorúan láttam, hogy mindenkire rátámad, akire a főnöke ráuszítja – mondta az egykori polgármester hozzátéve, azért már akkoriban is nagy reményű politikust látott benne. – A szóbeszéd szerint – ami eljutott hozzám – már akkor azt mondta: előbb-utóbb Magyarország miniszterelnöke lesz – mesélte Balogh hozzátéve, ezt ő ma sem tartja kizártnak, már ha Orbán Viktor engedi.

Mint egy forrásunk mondta, Szijjártó a parlamentbe kerülve is „okosakat húzott, jól kommunikált, kettesével vette a lépcsőket”. És tényleg: a Fidesz kommunikációs igazgatója lett, majd a miniszterelnök szóvivője, később a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, végül a Külgazdasági és Külügyminisztérium vezetője.

Egyébként Balogh szerint Szijjártó a későbbiekben is mindig megismerte őt és odament hozzá a megszokott udvarias módon köszönni – akkor is, mikor már külügyminiszter lett. Másik győri forrásunk szerint viszont Szijjártó „egy nagyszerű példa arra, hogy hogyan torzítja el egy viszonylag normális fickó jellemét ez a rendszer”.

Elbűvölő és gátlástalan

Négyszemközt bűbájos, barátságos, empatikus, az ember szinte úgy érzi, hogy ha barátnak nem is, de havernak elmenne – vélte egy ellenzéki politikus Szijjártóról. Más is kiemelte vele kapcsolatban: „személyében egy elbűvölő fazon, udvarias, kedves szemben azzal a pökhendi fideszes stílussal, amit képvisel”. – Vannak politikusok, akik nagyon mások kamera előtt és magánemberként, Szijjártóra jellemző, hogy a kettő között nagy a különbség – jegyezte meg hozzátéve, nagyon emberi és kedves gesztusai vannak, ráadásul mindig iszonyú felkészült. Más úgy jellemezte: „baromi okos”, egy szintén másik személy pedig azt is kiemelte: jó a memóriája.

Egy külügyi berkekben jártas személynek Szijjártó kapcsán viszont az ugrott be először a politikustól, amit ő is mástól hallott, ám igen találónak tart: Szijjártó a reakcióiban „nőiesen emocionális, már-már mintha egy klimaxoló nő volna”. – Ő személyesen kedves, joviális, nagyon barátságos attitűddel jelenik meg, de ami körülötte van, nem ezt tükrözi, hanem az ellenkezőjét – vázolta forrásunk. Ez azt jelenti, hogy szerinte pillanatokon belül nagyon feszült légkör tud kialakulni Szijjártó körül, még akkor is, ha csak valamilyen átlagos ügymenetben nem működik valami olajozottan. A feszültséget ilyenkor ugyan nem feltétlenül Szijjártó mutatja ki, de a körülötte lévő emberekben felugrik a stressz szintje, ami nyilván attól van, hogy majd el kell számolniuk felé. – Folyamatos belső idegi stressz van az ő programjai körül, ami a külföldi partnereknek is feltűnik – mondta. Így nem meglepő az sem, hogy „iszonyatos tempóban pörögnek ki” mellőle ki az emberek, ugyanis szerinte Szijjártó nagyon durván tud beszélni a beosztottjaival, ha nem tetszik neki valami. Vagyis a politikus szerinte az alá beosztottak felé egészen más stílusú, mint fölfelé.

Más egyenesen úgy fogalmazott Szijjártóról, véleménye szerint nincsenek erkölcsei, gátlástalan, ami abban nyilvánul meg, hogy „félelmetesen nyomul”, miközben „a kommunikációs oldalt a maximálisra képezte”. Azt ő is elismerte a miniszter, „minden bizonnyal jó eszű gyerek, látszik, hogy minden számot betanul és visszamondja”. Ám miután a kommunikációnak rendeli alá az életét, „nem a mélység, hanem a felületesség embere”. Emellett megvan benne az a típusú elittudat is, hogy ő bárkit azonnal kirúghat. „Csak halálban vagy életben tud gondolkozni, egyik pillanatban felemel, másik pillanatban kirúg”. Vagyis szerinte Szijjártó azonnal végletekben reagál, például úgy hírlik, nagykövetek „retteghetnek” akkor, ha éppen nem tudnak éjszakai konditeremmel nyitva tartó szállodát foglalni neki. Arról is beszélt több forrás, Szijjártónál „a lojalitást mindent felülír”, vagyis többre tartja a szakmaiságnál. Egy harmadik forrás is azt mondta, Szijjártó főnökként „eléggé kemény, nem nagyon tolerálja a hibákat, komoly retorzió van ilyenkor”.

Még Gyurcsánynak is segítene

Szijjártó kapcsán a pozitívumok közt említették, hogy a politikai paletta különböző végén álló egykori és jelenlegi politikusokkal is kiegyensúlyozott kapcsolatot tart fenn, segít nekik. Ezt valaki úgy érzékeltette a Magyar Hangnak: „ha Gyurcsány Ferenc elmenne tárgyalni Zimbabwéba és kérne felkészítőt a külügytől hozzá, biztos, hogy nagyon jó minőségében kiszolgálnák őt”. Tény, például Kóka János volt SZDSZ-es miniszter is volt, hogy Szijjártó delegációjának részeként utazhatott a Közel-Keletre. Szijjártóhoz fűződő kapcsolatáról Kóka 2015-ben úgy fogalmazott a Magyar Narancsnak: egész jó véleménye van Szijjártó Péter képességeiről, jó dolgokat csinál az exportfejlesztés terén.

Egy ellenzéki politikus is arról beszélt: Szijjártó láthatóan igyekszik építeni a Fidesz-frakción belül is a kapcsolatokat, és az az imidzse, hogy próbál segíteni. – Ha valaki valamiért felhívja – mindegy, hogy ellenzéki képviselő vagy kormánypárti –,lehet vele beszélni, visszahív, nem felejti el – mondta megjegyezve, a külügy még inkább azok közé a minisztériumok közé tartozik, ahol adnak szakmai válaszokat, míg „például az Emmi 10-ből 8-szor elküld minket a fenébe”.

Ezzel egybecseng, hogy Nyitrai Zsolt a kérdésünkre, hogy a miniszterség megváltoztatta-e Szijjártó Pétert, arra úgy válaszolt: a politikában egyre inkább professzionalizálódott. – Hallottunk már olyat, hogy ha valaki miniszter lesz, elfelejti a régieket, nem veszi fel a telefont, de ez egyáltalán nincs így az esetében, sőt, ő ebben a tekintetben még fejlődött is” – mondta. Hollik István is megjegyezte: Szijjártó Péter hatékony ember, ha bármit megbeszél vele valaki, az tudható, hogy úgy is lesz.

A legendás munkabírás

Tény, hogy Szijjártó Péterrel kapcsolatban szinte mindenki elmondta, óriási a munkabírása, az egyik általunk megkérdezett ellenzéki politikus például úgy fogalmazott róla: „egy más világban tök használható ember lenne”. Hollik István szerint pedig nem túlzás, hogy ilyen munkabírású külügyminisztert még nemcsak Magyarországon, hanem még külföldön se láttak. Nyitrai Zsolt is arról beszélt: biztos abban, hogy Szijjártó Péternek még nagyon sok van hátra a közéleti karrierjéből, és kizártnak tartja, hogy valaha megunná ezt a munkát, hiszen „ő ebben lubickol és élvezi”, a munkáját pedig mindenki elismeri.

Ám egy forrásunk azért ezzel kapcsolatban megjegyezte, ez is egy torz értékelés, mert a diplomácia „nem egy szocialista munkaverseny, ahol a mennyiség számít. Itt csak a minőség számít”. – Semmilyen értelmet nem látok  a 278. találkozó kipipálásban akkor, ha közben alig nőtt az ország mozgástere – tette hozzá. Azt is megjegyezte, szakmailag sokszor visszásságot, szül, hogy a politikus mindenhol – még a többi külügyminiszterhez képest is – rövid időt tölt el és azonnal megy tovább, mert ez „egy olyan túlpörgetett légkört jelez, ami sok mindenkinek feltűnik”. Arra más külügyi forrásunk is utalt, hogy szerinte Szijjártó munkájának egy része teljesen felesleges, „fanatikusan hiperaktív, összevissza utazik”.

Inkább külgazdasági-, mint külügyminiszter

– Külügyminiszterként nem diplomatikus, ami eléggé új a külügyi apparátusban – mondta az egyik ellenzéki politikus. Szerinte egyébként Szijjártót az elején nem vették komolyan nyugaton, Orbán postásfiújának tekintették, ma már viszont azért „ennél nagyobb a respektje”, de ebben az is benne van, hogy több helyütt generációs váltás volt a külügyminiszterek körében. Ő úgy látja, belpolitikai szempontból Szijjártó mindent teljesít a Fidesznek, de míg egy külügyminiszternek olyan funkciója is van, hogy tanácsot adjon a miniszterelnöknek, addig Szijjártónál ez nincs meg. – Kifelé ez a kekec, mindenkibe belekötő, helyreigazító stílus nem emeli az ő mozgásterét – mondta hozzátéve, például nem azért van a németeknél több visszafogottság a magyarok bírálatánál, mert ezt Szijjártó elintézi, hanem mert veszünk fegyvereket tőlük.

Más szerint az jelent problémát, hogy Magyarország sok olyan dologról tárgyal, aminek leszállításához nincs meg a kapacitás. Egy harmadik forrásunk pedig eleve hiányolja, hogy nincs koncepció a külügyben. – Ugyan önmagában koncepciónak tűnhet, hogy erősítsük a befektetéseket, de ez egy komoly országnál csak egy szelete a koncepciónak, hiszen nem egy vállalat vagyunk, ahol ez elég lenne – mondta.

Olyan forrásunk is volt, aki Szijjártó külpolitikája tartalmát úgy jellemezte: azon túl, hogy nem atlantista, sérelmi, bezárkózó, erőszakos is. – Erőből tárgyaló, folyamatosan, tudatosan és nagyon magas intellektuális szinten hazudozó – jellemezte politikáját megjegyezve, hogy mivel ő ezzel nem ért egyet, a politikus ezen részének munkáját elégtelennel minősítené. Viszont ami a külgazdasági miniszteri ügyeit illeti, arra már erős négyest ad, mert például a befektetésösztönzésben a minisztérium jól szerepel, jó kezdeményezéseik vannak. Szerinte egyébként Szijjártó személyes megítélése nagyon jó az üzletemberek, befektetők és politikusok körében is. „Ahol elkülönítik a mondanivalót az azt képviselő személyétől, ott megbecsülés övezi Szijjártót szorgalma, intellektusa miatt a fiatal kora ellenére is”.

Mennyire független Orbántól?

– Amit Orbán Viktor mond, az szentírás neki – mondta egy forrásunk, aki szerint Szijjártó minisztersége első négy évében rövidebb pórázon volt, mint most. Mostanra ugyanis már nagyobb a mozgástere, például nagyobb szabadsága van mind a nagykövetek kiválasztásánál, mind pedig az elmozdításuknál.

Külügyi berkekben jártas forrásunk szerint Szijjártónak biztosan vannak saját javaslatai is, de egy egységes külügyi koncepcióra mutató neki sincs. – Arra kínosan ügyel minden pillanatban, hogy egy példa se legyen arra, hogy ellentmondana Orbánnak – jegyezte meg. Szerinte a bizonyítási kényszer odáig hat, hogyha a főnök kettes fokozaton mond valamit, ő azt nyolcason mondja, „túlkompenzál”. Arról is beszélt, fontos a miniszternek, hogy a miniszterelnökhöz lehetőleg csak neki legyen kapcsolata a külügytől, „ez a túlélése szerves eleme”. Ez viszont forrásunk szerint nagyon veszélyes konstrukció, mert egy olyan struktúra alakult ki mára a külügy meg a miniszterelnöki apparátus között, amiben Orbánék csak a Szijjártó által megszűrt és csomagolt információkat kapják meg. „Ezen a szűrőn át pedig a miniszterelnöknek csak arra van oka, hogy elégedett legyen”.

Az ominózus luxusjachtozás

Szijjártó luxusjachtozása nagyon megosztó volt az általunk megkérdezettek között, többen azt mondták, hogy meglepődtek rajta, míg mások csak azon, hogy most bukott le ezzel. Győri forrásunk például úgy fogalmazott: ugyan Szijjártó jómódú családból jön, de régebben ilyen fel se merült volna benne. Egy másik, lapunknak nyilatkozó személy is azt mondta: Szijjártót jelentősen visszafogottabbnak gondolja, mint például Rogán Antalt, „ha sorba kellett volna tenni a minisztereket, hogy ki fog elfogadni egy jachtos utazást, a lista vége felé szerepeltettem volna Szijjártót”. Megint más arról beszélt, hogy Szijjártó az elmúlt években biztosan változott abban, hogy „ez a fajta morális iránytűje elcsúszott”. – El van szakadva a valóságtól, nem is tudom, mikor lehetett benne, hiszen 20 éves kora óta politikus – fogalmazott az egyik külügyi nyilatkozónk.

Aki viszont nem lepődött meg a luxusjachtozáson, az arról beszélt, Szijjártó öltözéke „rogánosabb a Rogánénál”, vagyis abszolút beleillik a sorba a luxusút. Az tény, néhány éve végigfutott a sajtón, mikor a miniszter egy több százezres zakót dobott ki, amibe még a neve is bele volt hímezve. Az is tény, hogy anno a miniszter Dunakeszi luxusháza is kérdéseket vetett fel, a közel 170 milliós ingatlant a politikus állítása szerint felesége, illetve az ő, illetve saját szülei segítségével sikerült megvásárolni. Balogh József volt győri polgármester a luxusjachtozást úgy értékelte, „a fideszes elittől minden kitelik”, „tehetséges, okos, szorgalmas és gátlástalan emberek, akik időnként átlépik a gazemberség határvonalát”.

A miniszter luxusjachtozásáról Nyitrai Zsolt azt mondta: ő ezzel nem foglalkozik, a politikus magánélete részének tekinti. Hollik István is ugyanazt mondta: Szijjártó Péter is elmondta, ez a magánéletének a része, „egy baráti meghívás volt”.

Mit szól a szakma?

– Szijjártó Péterrel kapcsolatban a kép jóindulattal is vegyes – mondta a Magyar Hangnak Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter. Mint fogalmazott, azt értékeli Szijjártó Péterben, hogy – miután járt amerikai iskolába is – kitűnő az angol tudása, tudomása szerint szláv nyelveken is beszél, ráadásul látható módon jól bírja, hogy sokat kell utaznia, ami fizikailag igen megterhelő. Rokonszenves számára az is, hogy miniszterként is aktívan sportol. Ám Jeszenszky szerint míg számára külügyminiszterként a korábban ránk erőltetett keleti orientációval szemben a nyugati irányultság volt az alapkoncepció, addig Szijjártóéknál nagy orosz- és Kína-barátság van, és ez nemcsak az én meggyőződésemmel ellentétes, de a rendszerváltozás céljaival is”.

Szent-Iványi István volt nagykövet és volt liberális politikus pedig úgy fogalmazott Szijjártóról: értelmes és tehetséges politikus, ám a fő probléma vele kapcsolatban, hogy nem autonóm személyiség, hanem látványosan alárendeli magát Orbán Viktornak, miközben úgy gondolja, klasszikus diplomáciára nincs szükség.

A Magyar Hang kereste a miniszter közvetlen elődjét, Martonyi János külügyminisztert, de ő hivatkozva arra, hogy évek óta nem ad interjúkat, nem kívánt nyilatkozni. Természetesen magát Szijjártó Pétert is kerestük több további kormánypárti politikussal egyetemben, ám ők sem éltek a lehetőséggel.

A Szijjártó Péterről készült portrénk egy rövidebb változata a Magyar Hang 2020/37. számában jelent meg szeptember 11-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/38. számban? Itt megnézheti.