Döntött az MSZP, mely politikusaik kaphatnak befutó helyet az ellenzéki listán

Döntött az MSZP, mely politikusaik kaphatnak befutó helyet az ellenzéki listán

Az MSZP elnöksége és több politikusa Győrtelken segít a szociális tűzifa rakodásában (Forrás: MSZP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeállította az MSZP választmánya, hogy politikusaik közül kik és milyen sorrendben szerepelnek majd az ellenzék közös országos listáján. 

Az első helyet Tóth Bertalan, a párt férfi társelnöke kapja majd, míg a második hely Molnár Zsolt pártigazgatóé. Egyikük sem indul egyéniben. A harmadik hely Harangozó Tamásé, aki ugyan megméreti magát egyéniben Szekszárdon, ez a körzet azonban a korábbi tapasztalatok szerint nem igazán nyerhető az ellenzéknek. Komjáthi Imre és Gurmai Zita alelnökök következnek a sorban, ők mindketten elindultak volna egyéni jelöltként is, ugyanakkor veszítettek az ellenzéki előválasztáson.

A szocialista párt kiemelte, hogy az MSZP „a demokrata ellenzéki szövetség alapítójaként és motorjaként” minden erejével támogatja Márki-Zay Péter közös miniszterelnök-jelöltet és a demokrata ellenzéki szövetség valamennyi közös jelöltjét a jövő tavaszi országgyűlési választáson. – Az MSZP célja, hogy a jövő évben felálló új kormány helyreállítsa a jogállamot és a demokráciát, mindenki számára esélyt biztosítson a felemelkedésre és megszüntesse a társadalmi igazságtalanságokat, ugyanakkor hangsúlyosan képviselje gyermekeink és a jövő generációinak érdekeit a környezet- és klímavédelem kérdéseiben – írták.

Az együttműködő ellenzéki pártok egyelőre nem állították össze a közös ellenzéki listát. Ez nem is csoda, hiszen nyilvánvalóan komoly konfliktusok fogják övezni, míg mind a hat párt meg tud állapodni abban, hogy osztják fel a befutónak vélt helyeket. Figyelembe kell venniük azt is, hogy minden pártnak legyen legalább 5 leendő képviselője, hogy frakciót alakíthasson, illetve Márki-Zay Péter is szeretné jó helyeken látni a saját embereit.

A pártok közül ennek ellenére már korábban voltak, akik nyilvánosságra hozták, hogy ők milyen sorrendben delegálják sajátjaikat. Ilyen volt a Momentum, amely a miniszterelnök-jelölti előválasztáson csúfosan szereplő és azóta a pártelnöki posztról leváltott Fekete-Győr Andrásnak adja az első momentumos helyet. A Párbeszéd is döntött már, náluk Karácsony Gergelyé lesz az első párbeszédes hely, ez azonban inkább szimbolikus, hiszen a politikus már korábban is jelezte, hogy marad főpolgármester.

Az MSZP a következő sorrendet állította fel:

 1. Tóth Bertalan
 2. Molnár Zsolt
 3. Harangozó Tamás
 4. Komjáthi Imre
 5. Gurmai Zita
 6. Szelényi Zoltán
 7. Korózs Lajos
 8. Pollreisz Balázs
 9. Márton Roland
 10. Bangóné Borbély Ildikó
 11. Hegyi Gyula
 12. Nemény András
 13. Bihal Dávid
 14. Tüttő Kata
 15. Kis Andrea
 16. Csaba István Jácint
 17. Horváth Soma Ádám
 18. Teleki László
 19. Heringes Anita
 20. Mirkóczki Zita
 21. Kovácsné Varga Ildikó
 22. Nemes Andrea Henriett
 23. Kunhalmi Ágnes
 24. Hiller István
 25. Grőber Attila