Éjjeli kormányrendeletekkel alakította át a kormány az egészségügyi ellátórendszert

Éjjeli kormányrendeletekkel alakította át a kormány az egészségügyi ellátórendszert

Fotó: Unsplash/Martha Dominguez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb fél tucat kormányrendelet jelent kedd éjjel a Magyar Közlönyben, így az év legvégén is sikerült jelentős változásokat keresztülvinni egyik napról a másikra. Ezúttal épp az egészségügyi ellátórendszert alakították át alapjaiban, ezt a Népszava vette észre.

Az átalakítások eredményeképpen több eddig önálló fővárosi és Pest megyei kórházat is három centrum alá soroltak. Az egyik centrum a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet lesz. Ez alá soroltak be a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetet, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetet, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézetet (Cegléd) és a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézetet (Nagykőrös). A második központ az Észak-Közép-budai Centrum, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő lesz, amelyhez fog tartozni a Szent Margit Kórház és a visegrádi rehabilitációs intézet. A harmadik centrum pedig a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház lesz.

A lap szerint egyébként a Honvédkórház irányítására külön rendelet készül, és bár az intézményt nem sorolták be a centrumok közé közé, de több fontos intézményt rábíztak, így például a Péterfy Sándor utcai kórházhoz tartozó Országos Baleseti Intézetet, a váci kórházat, a Károlyi Sándor és az Uzsoki utcai, valamint a kistarcsai kórházat. Összevontak ezek mellett számos országos intézetet, így a felére csökkent a számuk.

Januártól az egészségügyi intézmények saját hatáskörben ötmillió forintig vállalhatnak kötelezettséget, míg a nagyobb megrendelésekért az Országos Kórház Főigazgatóság felel majd.