Eldőlt, kiket javasol az ellenzék a parlamenti bizottságok élére

Eldőlt, kiket javasol az ellenzék a parlamenti bizottságok élére

Résztvevők az Országgyűlés alakuló ülését előkészítő tárgyaláson a Parlamentben 2022. április 25-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Eldöntötte az egyesült ellenzék, hogy kiket küldene a parlamenti bizottságokba, az erről szóló levelet már el is küldték Kövér Lászlónak – értesült a Népszava.

Az már korábban kiderült, hogy a kormánypártok kétharmad-egyharmados parlamenti arányokra tettek javaslatot a parlament megalakulását előkészítő tárgyalásokon az ellenzéknek. Így – miként a megelőző ciklusban is – tizenöt bizottságot alakítanának, ezek közül továbbra is tízet vezet majd kormánypárti elnök. Az öt ellenzéki vezetésű bizottság a nemzetbiztonsági, a fenntartható fejlődés, a költségvetési, a népjóléti és a vállalkozásfejlesztési bizottságot.

A lap értesülése szerint az egyesült ellenzék Vajda Zoltánt (MSZP) ültetné a költségvetési bizottság élére, Keresztes László Lórántra (LMP) bíznák a fenntartható fejlődés bizottságát, míg a népjóléti vezetését Varju Lászlónak (DK) adnák. A vállalkozásfejlesztési esetében a Mi Hazánk már bejelentette igényét, Apáti Istvánt javasolják elnöknek.

Nagy vita lehet ugyanakkor a nemzetbiztonsági bizottságból, ennek vezetésére ugyanis mind az egyesült ellenzék, mind a Mi Hazánk igényt tartana. Előbbi a jobbikos Sas Zoltánt javasolja elnöknek, míg Toroczkai László korábban úgy fogalmazott, hogy „nem lenne nagyon nagy meglepetés”, ha Novák Elődöt ajánlanák a posztra.

A nemzetbiztonsági bizottságba egyébként csak olyan politikusok kerülhetnek, akik átmentek az átvilágításon. Az előző ciklusokban számos fontos és aktuális ügy került, vagyis került volna a testület elé, ugyanakkor az ellenzéki elnöknek és tagoknak számos esetben azzal kellett szembesülniük, hogy a többséget adó kormánypárti képviselők nem mentek el az ülésre. Így pedig sokszor határozatképtelen volt, vagyis nem is tudtak tárgyalni.

 

Címkék: parlament, bizottság