Életfogytiglant kapott az ollóval szurkáló köszörűs

Életfogytiglant kapott az ollóval szurkáló köszörűs

Képünk illusztráció

Fotó: Matt Artz / Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Győri Törvényszék azt a férfit, aki házaló munkája közben kis híján megölte a vele összetűzésbe keveredő lakót – írja honlapján az ügyészség.

Az ítélet szerint a férfi azért érkezett Győrbe, hogy kések, ollók köszörülésével pénzt keressen. Ebben az sem tartotta vissza, ha nem látták szívesen: mivel egyik lakóházba nem engedték be, az ajtót berúgva jutott be az épületbe. Egy idősebb lakó felszólította a távozásra, s testével elzárta a lépcsőfeljáró felé vezető utat. A köszörűs azonban nem hátrált, és dulakodás alakult ki közöttük. Eközben támadó megfenyegette, többször megütötte, valamint egy 8 cm pengehosszúságú ollóval megszúrta a lakót. A családtagok a dulakodás zaját meghallották, a helyszínre siettek, sikoltozni kezdtek, mire a támadó elmenekült.

Az áldozat mellkasát két szúrás érte; bár a sérülések nyolc napon belül gyógyultak, a döfések létfontosságú szerveket közelítettek, súlyosabb esetben pedig halálhoz is vezethettek volna. Hogy nem történt végül tragédia, az csak a szerencsének és a sértett védekezésének tudható be – hangsúlyozza a vádhatóság.

A Győri Törvényszék a férfit emberölés bűntettének kísérlete miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre, 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal a kitétellel, hogy a fegyházbüntetésből legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet súlyosságában az is közrejátszott, hogy a vádlottat már 2018 novemberében és 2020 szeptemberében is elítélték hasonló erőszakos bűncselekmények miatt, a törvény értelmében tehát erőszakos többszörös visszaesőnek számít.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta, míg a férfi és  védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében fellebbeztek. Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.