Elismerést kaptak a röszkei incidenst megakadályozó fegyveres őrök

Elismerést kaptak a röszkei incidenst megakadályozó fegyveres őrök

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jutalmat kaptak azok a fegyveres biztonsági őrök, akik kedden hajnalban a röszkei határátkelőnél megakadályozták, hogy a Szerbia felől Magyarországra tartó több tucat külföldi illegálisan bejusson az ország területére. Egyikük volt az, legalábbis a korábbi rendőrségi tájékoztatás szerint, aki figyelmeztető lövéseket adott le, a migránsok pedig ennek hatására fordulhattak vissza.

A tájékoztatás alapján nem volt egyértelmű és talán félreértésekre adhat okot, hogy az érintetteket fegyveres biztonsági őrnek hívják. A Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól azt a tájékoztatást kapta, hogy ők a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság állományába tartoznak. Vagyis nem egy biztonsági cég emberei, mint amire esetleg ebből következtetni lehetett volna.

A rendőrség által közzétett felvétel a röszkei eseményekről

A Fegyveres Biztonsági Őrségről – vagyis FBŐ-ről – külön jogszabály rendelkezik. Eszerint „Fegyveres biztonsági őrséggel kell védeni az állam működése, illetőleg a lakosság ellátása szempontjából kiemelkedően fontos tevékenységet, létesítményt, szállítmányt, ha a védelemre a Magyar Honvédség, (...) a rendvédelmi szervek, (...) az Országgyűlési Őrség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogszabállyal nem kötelezettek, de az őrzés a közbiztonság vagy a nemzeti vagyon védelme érdekében indokolt".

A fegyveres biztonsági őr az általa őrzött objektumban ki- és belépéskor igazoltathat, illetve csomagokat is átvizsgálhat. Amennyiben pedig szabálysértést vagy bűncselekményt észlel, akkor az érintettet a rendőrség kiérkezéséig visszatarthatja, illetve „az arányosság követelményeinek betartásával” több dolgot is tehet. Testi erőt alkalmazhat, bilincset, vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, sőt, még lőfegyvert is. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy „a kényszerítő eszköz alkalmazása esetén kerülni kell a sérülés okozását, az emberi élet kioltását”.

A Magyar Hang szerette volna megszólaltatni az érintetteket, ami különösen indokolt lett volna a történtekkel kapcsolatban felmerült megannyi kérdéses részlet miatt. Ám a rendőrségtől azt a választ kaptuk, hogy az interjú lehetőségével nem kívánnak élni.