Szabad Európa: Valahol fent cenzúrázzák az MTI híreit

Szabad Európa: Valahol fent cenzúrázzák az MTI híreit

Bende Balázs, a közszolgálati média arca.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szabad Európa leleplező cikkben mutatja be, miként veszik el az önállóságot a Magyar Távirati Irodától.

Több névtelen forrásra hivatkozva azt írja a portál, a változás már 2011-ben elindult, amikor a korábban megkezdődött létszámleépítés során tehetséges embereket küldtek el az MTI-től, és fokozatosan egyre kevesebb munkatárs dönthetett arról, mi jelenjen meg, évről évre erősebb lett a cenzúra. A döntést hozó szerkesztők ma már nem is a távirati iroda, hanem a Duna Médiaszolgáltató alkalmazottai, de a portál információi szerint nekik is tovább kell küldeni valahová a cikkeket megjelenés előtt.

A külpolitikai témákban például az MTVA-alkalmazott Bende Balázzsal, más témákat Németh „Pitbull” Zsolttal kell első lépésben egyeztetni. De a Szabad Európa információi szerint feljebb születhetnek az igazi döntések, talán éppen az egyik minisztériumban.

Az anyagok egyre jobban lebutítottakká váltak, folyamatosan bővült a lista, hogy mely eseményekről nem szabad, mely eseményekről kötelező beszámolni, és azt is meghatározzák, milyen hangneműnek kell lenni a beszámolónak. 

Az egyik forrás szerint a magyar belpolitikai anyagok mindenképp egyeztetéskötelesek, ahogy a magyar vonatkozású külföldi hírek is. Amikor tavaly nyár végén több nő is zaklatással vádolta meg Placido Domingo operaénekest, az egyik vezető szerkesztő egy olyan emailt küldött körbe, amiben azt írta, hogy a zaklatással kapcsolatos anyagokat „egyelőre nem kérünk”.

Az Egyesült Államokkal kapcsolatos hírek – csakúgy, mint a Híradóban – Donald Trump megválasztásakor lettek egyeztetéskötelesek. Érzékeny kategóriában van a migráció, az „európai terror”, Brüsszel, Oroszország, és minden uniós és szomszédos országban zajló választásokkal kapcsolatos hír.

Nem jelenhetnek meg központi jóváhagyás nélkül a koronavírussal és az egyházzal kapcsolatos hírek sem – ez utóbbiak a pedofilbotrányok miatt szorulnak egyeztetésre. A Törökországról szóló híreket Recep Tayyip Erdoğan elnök narratívájának megfelelően kell közölni. A kurd harcosok említésekor például kötelező megemlíteni, hogy Törökország terroristának tartja őket.

Amikor tavaly márciusban az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz kizárásáról szavaztak, akkor az MTI brüsszeli tudósítói megírták az erről szóló hírt, az azonban nem jelent meg, magyarázta forrásunk. „Aztán jött az utasítás, hogy az Origótól kell átvenni, hogy a Fidesz saját maga függesztette fel néppárti tagságát” - számolt be az általa legabszurdabbnak tartott esetről az egyik forrás.

Végül arról is beszéltek a portálnak nyilatkozók, hogy azért csak név nélkül vállalták a beszélgetést, mert – ahogy az országban mindenki – úgy ők is félnek a retorziótól.