„Elképesztő, hogy a Fidesz maga szervezi a munkaerőimportot, a vendégmunkások hadát”

„Elképesztő, hogy a Fidesz maga szervezi a munkaerőimportot, a vendégmunkások hadát”

Fotó: Unsplash/Josue Isai Ramos Figueroa

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy Magyarországra „üzemszerűen importálnak” vendégmunkásokat. A Mi Hazánk szerint sem idegen vendégmunkások behozatalával kell megoldani a munakerőhiányt.

Szerdai online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselője arról beszélt: a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvénybe a kormány „belesunyulta” azt a passzust, amely lehetővé teszi, hogy a munkaerő-kölcsönző cégek szervezetten hozzanak harmadik világbeli dolgozókat Magyarországra, és a hosszú távú foglalkoztatásukhoz se legyen szükség külön engedélyre.

Egészen elképesztő, hogy miközben a Fidesz harsányan tüntet a migrációval szemben, közben ő maga szervezi a munkaerőimportot, ő maga szervezi a vendégmunkások hadát – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint lassan százezres nagyságrendben érkeznek munkavállalók egzotikus országokból, „a világ egészen furcsa pontjairól”.

Z. Kárpát Dániel hozzátette: a Jobbik azt szeretné elérni, hogy induljon a kivándorlókat hazacsábító program, amely – lakhatásuk támogatása mellett – a hazai bérüket közelíti a külföldi jövedelmükhöz, az állástalanokat pedig ingyenes átképzéssel segítsék hozzá a belépéshez az elsődleges munkaerőpiacra.

A Mi Hazánk Mozgalom elfogadhatatlannak tartja, hogy harmadik világból érkezőkkel oldaná meg a kormány a munkaerőhiányt – közölte Lantos János, a párt munkaügyi kabinetjének elnöke. A munkaerőhiányt nem idegen vendégmunkások behozatalával kell megoldani, hanem azzal, hogy tisztességes béreket adunk a magyar dolgozóknak és megfelelő munkakörülményeket biztosítunk a számukra – fogalmazott, jelezve, a megélhetési gondok miatt Nyugatra ment több százezer magyarral töltenék be az így megürült állásokat.

Arról beszélt: évekkel ezelőtt, a migrációs válság kezdetén még azzal kampányolt a kormány, hogy az ide érkezők nem vehetik el a magyarok munkahelyét, most pedig egy törvénycsomagban megszavaztatta a parlamenttel, hogy a minősített munkaerő-kölcsönzők munkavállalási engedély nélkül hozhatnának dolgozókat távoli országokból. Közlése szerint a Mi Hazánk engedélyhez kötne az Európai Unión kívülről érkezők magyarországi munkavégzését, és jelentősen csökkentenék a kiadott engedélyek számát. Hozzátette: számos üzemben azzal fenyegetik a magyar dolgozót, ha „problémázik”, hogy ázsiait vesznek fel a helyére, "mert az nem beszél vissza". Lantos János elmondta: e "káros gyakorlat" leküzdésében a szakszervezetekre számítanak partnerként.