Élőlánccal tiltakoznak a miskolci igazgatóhelyettes felmentése ellen a gimnázium tanárai

Élőlánccal tiltakoznak a miskolci igazgatóhelyettes felmentése ellen a gimnázium tanárai

A noÁr és a Tanítanék mozgalom tartanak közös szolidaritási koncertet és tüntetést a sztrájkoló és polgári engedetlenséget választó tanárok mellett 2022 április 1-jén. (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Élőláncot alkotva, fekete ruhában tiltakoznak hétfőn reggel iskolakezdés előtt Miskolcon a Herman Ottó Gimnázium tanárai és az akcióhoz csatlakozó szülők, szimpatizánsok – írja a Népszava. Így állnak ki igazgatóhelyettesükért, Dezsőfi Györgyért, akit a tankerület vezetője pénteken felmentett vezető pozíciójából.

A szóbeli indoklás szerint azért – írta meg a Telex –, mert élére állt a polgári engedetlenségnek, noha ezt a pozíciója miatt nem tehette volna meg.

Mint lapunk is írt róla, az igazgatóhelyettes szerint valóban ott volt kollégáival a hétfői demonstráción, de nem állt élére a tiltakozásnak, csupán részt vett benne.

Pilz Olivér, a gimnázium tanára, a közalkalmazotti tanács elnöke a Népszavának péntek délután azt mondta: gondolkodtak rajta, hogy hétfőn újra polgári elégedetlenséget hirdetnek, de végül úgy döntöttek: reggel fél 8-tól nyolcig fekete ruhába öltözve, élőlánccal veszik körbe az iskolát, így tiltakoznak a méltatlan eljárás ellen, amely úgy tűnik, nemcsak az igazgatóhelyettest, hanem országszerte minden demonstráló pedagógust érintett.

A miskolci tankerület vezetője pénteken maga próbálta kiosztani a hétfői akcióban résztvevő 37 pedagógusnak azt a levelet, amelyben felmondással fenyegetik őket, ha újból a törvény ellen cselekszenek tiltakozó akciójukkal.

A tanév eleje óta több iskolában tiltakoztak a pedagógusok polgári engedetlenséggel, vagyis jogszerűtlenül szüntették be a munkát, miután a jogszerű sztrájk feltételeit jelentősen megszigorította egy 2022-es veszélyhelyzeti kormányrendelet, majd törvénymódosítás.